Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 oktober 2024 | 15:30

Sagan om Bambi har blivit spelfilm - snart på bio

Dags att traumatisera ännu en generation?
För de allra flesta av oss är "Bambi" mest känd för Walt Disneys animerade filmklassiker från 1942. Men som många andra Disney-sagor byggde den ursprungligen på en barnbok.
 
Nu är det dags för den österrikiske författaren Felix Saltens roman "Bambi: En levnadshistoria från skogen" (utgiven 1922) att bli spelfilm. Och innan någon hinner ropa "helgerån" eller "har Hollywood helt slut på idéer?" så sker det här helt utan Disneys inblandning.
 
Filmen "Bambi - en saga om livet i skogen" är istället en fransk produktion i regi av Michel Fessler. Naturälskaren Fessler har tidigare skrivit manus till "Pingvinresan" (2005) och "Ekens rike" (2022).
 
Det ser ut att bli ett slags hybrid mellan spelfilm och naturdokumentär där "historien som vi alla känner till berättas på ett nytt sätt", enligt officiell synopsis.
 
"Vi möter Bambi och hans vänner korpen, kaninen och tvättbjörnen. När han en dag förlorar sin mamma måste han lära sig att leva på egen hand, men som tur är återförenas han med sin barndomsvän Faline och tillsammans ger de sig ut på ett äventyr" skriver distributören SF Studios i sin beskrivning av filmen.
 
Scenerna i Disney-filmen där Bambis mamma dör hör till något av de sorgligaste som visats i en barnfilm. Och som trailern till nya "Bambi" antyder kommer inte heller denna version att tona ned det lilla rådjurets stora livstrauma. Skoj för hela familjen!
 
"Bambi - en saga om livet i skogen" tassar in på svenska biodukar den 1 november.
 
 
Och nä, Disneys egna "Bambi"-remake är ännu inte glömd. Men den ska enligt rapporter visa aningen mer hänsyn mot dagens känsliga barn (eller föräldrar) och skildra de där scenerna på ett lite snällare sätt.
 
Den som annars tycker det är alldeles för lite blod och död i historien om Bambi kan ju se fram emot skräckfilms-versionen "Bambi the Reckoning" som släpps i Sverige under 2025...
| 7 oktober 2024 15:30 |