Serie

Skribent

Alexander Kardelo

8 oktober 2024 | 19:30

6 nya saker vi lärde oss av dokumentären "The Menendez Brothers"

Bröderna Lyle och Erik Menendez är höstens true crime-snackis. Netflix-serien "Monster" följs av en nysläppt dokumentär - med deras egna ord.
Under de senaste veckorna har många tv-tittare blivit besatta, fängslade och förskräckta av berättelsen om Lyle och Erik Menendez. De var två unga bröder från en mycket privilegierad familj, som utan förvarning sköt ihjäl sina föräldrar framför tv:n i Beverly Hills-villan.
 
Var motivet pengar, som alla först trodde? Eller åratal av psykisk press och sexuella övergrepp som pojkarna hade tröttnat på?
 
Netflix-serien "Monster" berättar deras historia med ett glossigt Hollywood-filter på nio avsnitt. Men - kanske för att inte få för mycket kritik från de verkliga Erik och Lyle - Netflix har också beställt en dokumentär som låter dem själva berätta historien med egna ord.
 
 
Likt serien är dokumentären "The Menendez Brothers" en rätt omskakande historia om syskonkärlek, en dysfunktionell familj, vidriga övergrepp och ett rättssystem som i mångas ögon svek de två bröderna. En tragisk historia, oavsett vem man väljer att tro på och oavsett om man håller med domen som skickade dem till livstids fängelse.
 
Har man nyss sett "Monster: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez" så klingar mycket såklart välbekant. Dokumentären skildrar händelsernas förlopp från mordkvällen och fram till den utdragna och välbevakade rättegången, alltid med Lyle och Erik på tråden. Via telefonintervjuer får de en chans att ge sin syn på sitt våldsamma brott och orsakerna bakom.
 
Men det finns också en del detaljer som nämns i dokumentären som tv-serien missade eller skyndade förbi. Vi har listat några av de mer intressanta bitarna.
 
 

1. Polisens misstag under mordkvällen

 
Det är inte helt vanligt med brutala mord i den fina stadsdelen Beverly Hills. Än mindre att mördare bor där. Så när Jose och Kitty hittades ihjälskjutna i sitt hem fanns det ingen anledning att misstänka de upprörda sönerna.
 
Polisen var helt enkelt för vänlig mot dem. Erik Menendez tycker att de skulle ha agerat annorlunda:
 
- Polisen borde ha reagerat. Och vi hade blivit gripna. Vi hade inget alibi. Vi hade krutrester på händerna. Det låg hylsor i min bil, den stod innanför sökområdet. Hade de pressat mig lite mer hade jag inte kunnat ljuga. Jag hade  erkänt, för jag var helt chockad, säger han i dokumentären och tillägger:
 
- Det är otroligt att de inte grep oss den kvällen.
 
 

2. Det var en av de första tv-sända rättegångarna

 
I början gav Menendez-fallet mest rubriker i USA. Men när det uppdagades att de två bröderna hade dödat sina egna föräldrar väckte mordet internationell uppmärksamhet. Rättegången mot dem blev en av de första så kallade "kändisrättegångarna" att sändas i tv. Sändningarna på Court TV blev vida omtalade, och gav upphov till många parodier i "Saturday Night Live" och i talkshows.
 
- Det var en mordrättegång som en dokusåpa. Där fanns alla ingredienser man kan önska sig: Beverly Hills, mord, och det sänds på tv, berättar en av journalisterna som bevakade fallet.
 
 

3. Juryn diskuterade i en månad - sen gav de upp

 
Som vi även har fått se i tv-serien "Monster" på Netflix blev den första rättegången ogiltigförklarad. Juryn kunde helt enkelt inte komma överens om bröderna gjort sig skyldiga till mord eller dråp. Agerade de verkligen i självförsvar, och var det rimligt att de var rädda för sina egna liv?
 
I dokumentären framkommer det att juryn diskuterade fallet i en hel månad innan de insåg att de inte kommer någonvart. Det var främst männen som ville se bröderna Menendez dömda för mord. Kvinnorna i juryn hade mer sympatier med deras berättelse om pappa Joses sexuella övergrepp.
 
- Mina värsta farhågor besannades när vi gjorde misstaget att göra handuppräckning. Alla männen räckte upp handen för mord av första graden. Ingen av kvinnorna gjorde det. Vi hade med en könskamp att göra, minns en kvinna som satt med i juryn.
 
 

4. Domaren ville inte höra mer om sexövergreppen

 
När det var dags för en andra rättegång ville domaren undvika en utdragen mediecirkus. Han var fast besluten att den andra rättegången skulle leda till en fällande dom. Denna gång blev det inga kameror i domstolen. Samtidigt begränsades antalet vittnen och experter. Domaren ville inte låta försvaret och advokat Leslie Abramson lyfta fram argumenten om våldtäkt och övergrepp som en förmildrande omständighet.
 
- Domaren sa att "Erik och Lyle är inte kvinnor, de kan inte ses som misshandlade kvinnor". Så alla våra trauman ansågs irrelevanta. Leslie fick en panikattack i rätten när hon hörde det, minns Erik.
 
Mycket av bevisen och vittnesmålen som kunde gynna bröderna Menendez visades aldrig upp för juryn. Som resultat av det dömdes bröderna till långa fängelsestraff.
 
 

5. Bröderna Menendez har fått nya fans på TikTok

 
Något som inte kommer fram i tv-serien men däremot i dokumentären är hur mycket uppmärksamhet som Erik och Lyle Menendez har fått de senaste åren, Mängder av Gen Z-ungdomar, som inte ens var födda på 90-talet, har hört om fallet via TikTok och fördjupat sig i brödernas berättelse och deras öden. Det är tydligt att samhällets syn på dem har förändrats.
 
- De yngre följarna, Tiktok-generationen, inger så mycket hopp. Ungdomarna har tagit sig tid att ta reda på vad som hände, och det förstår det på ett sätt som äldre inte kan, säger Lyle i dokumentären.
 
 

6. Brödernas liv i fängelset

 
Dokumentären "The Menendez Brothers" består av 30 timmars intervjuer med Erik och Lyle via telefon. Från fängelset där de suttit frihetsberövade i 34 år berättar de om sina liv idag. Bland annat om känslan av att vara åtskilda i mer än 20 år. Numera är de återförenade på samma anstalt.
 
- Jag har levt med hopplöshet hela livet. Om ens barndom är traumatiskt är fängelset en förlängning av det. Jag lyckades hitta ett sätt att fungera, att hitta en mental frihet, säger Lyle.
 
Erik Menendez upptäckte en dold talang - att måla:
 
- Konsten var ett utlopp för mig. Jag drogs till det som någon törstig dras till vatten. Det blev helande för mig. Ibland kunde jag måla tolv timmar om dagen, morgon till kväll. Jag kunde fly i tanken och förlora mig själv i det, berättar han.
 
Dokumentären "The Menendez Brothers" finns nu att streama på Netflix.
| 8 oktober 2024 19:30 |