Serie

Skribent

Alexander Kardelo

25 september 2024 | 07:45

Ryan Murphy försvarar "Monster" - efter kritiken från den riktige Lyle Menendez

Succéseriens skapare menar att det var "viktigt" att skildra även en homoerotisk koppling mellan bröderna...
Precis som första säsongen av "Monster" möttes av skarp kritik från Dahmer-offrens familjer, får även den nya säsongen sin beskärda del kritik.
 
Den här gången har Lyle Menendez, en av två mördar-bröder som skildras i serien, gått ut med ett öppet brev där han kallar serien för "naiva lögner". Seriens skapare Ryan Murphy tar säsongen till sitt försvar i en intervju med Entertainment Tonight:
 
- Jag tycker det är intressant att han släpper ett uttalande utan att ha sett serien. Jag vet att han inte kan ha sett den i fängelset.
 
- Jag vet att det är svårt, riktigt svårt, att se sitt egna liv på tv. Men om man ser serien så tycker jag att 60-65 procent av den kretsar kring övergreppen och vad de påstår hände dem. Och vi gör det på ett väldigt försiktigt och respektfullt sätt där de får tala ut om det i rätten.
 
Ryan Murphy med sina skådespelare på "Monster"-premiär.
 
Samtidigt har serien också fått kritik för att måla upp en slags homoerotisk stämning mellan bröderna, och antyda en "romantisk relation".
 
Murphy menar att "det var viktigt" att visa på olika perspektiv och teorier - även när det gäller Vanity Fair-reportern Dominick Dunne (spelad av Nathan Lane), som i serien utmålas som ökänd för att överdriva och publicera skvaller.
 
- Serien visar många inblandades perspektiv och teorier. Dominick Dunne skrev flera artiklar om den teorin. Vi visar hans synpunkt. Vi hade en skyldighet att visa allt detta och det gjorde vi.
 
Han tillägger:
 
- Det är en slags "Rashomon"-berättelse där fyra personer var inblandade. Två är döda. Vad gör vi med föräldrarna? Vi som historieberättare måste också försöka få med deras perspektiv baserat på vår research.
 
"Monster: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez" streamar nu på Netflix.
| 25 september 2024 07:45 |