TV-tips

Skribent

Martin Persson

22 oktober 2024 | 06:00

På tv ikväll: Snövit i ”mörk, tungt beväpnad actionvariant” från 2012

Innan Disney började med sina mer formalistiska live action remakes fick vi en ovanlig Snövit-tolkning med Kristen Stewart och Chris Hemsworth.
Det var inget dåligt år 2012 för massiva franchisegynnande actionrullar.
 
”Avengers”, ”Hobbit” och i detta fall en minst sagt annorlunda version av Snövit-sagorna.
 
Stjärnspäckat är det minst sagt i ”Snow White and the Huntsman”, det går inte att förneka. Namn som Kristen Stewart och Chris Hemsworth i huvudrollerna, samt Charlize Theron, Ian McShane med flera. Filmen vrider berättelsen så pass att jägaren som beordras döda Snövit av drottningen inte bara låter henne gå, utan blir hennes beskyddare och tillika kärleksintresse. Tillsammans ska de kämpa mot ondskans arméer, med hjälp av sju välbekanta dvärgar.
 
I vår recension gav Andreas Samuelsson filmen betyget 3/5 och berömde dess rolluppsättning med de sju dvärgarna, alla välspelade och roliga – men gav viss kritik till övriga huvudrollsinnehavare och det inte alltid så imponerande kameraarbetet och effekterna. "Snövit i mörk, tungt beväpnad actionvariant" beskrevs den passande nog som och dessa motsägelser är bland det mest intressanta i filmen.
 
Helt kan man ej misstycka om omdömet, filmen är nog i sin helhet ett godkänt stycke actionrulle utan alltför mycket tanke bakom, även om idén med att göra en nytolkning av bröderna Grimms saga har viss charm. Man har uppenbart hakat på idén från ”Sagan om Ringen”, ”300”, ”Alice i underlandet” och andra filmer från samma tid som på olika sätt försökt gör något nytt eller episkt med klassiska sagor – kanske till större framgång än denna gång.
 
”Snow White and the Huntsman” är dock en klart sevärd och underhållande fantasyfilm som inte bör missas, trots att det finns en hel del bättre på marknaden.
 
Filmen visas ikväll 22:00Kanal 9. Går även att hyra & köpa hos SF Anytime.
 
| 22 oktober 2024 06:00 |