Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 september 2024 | 11:00

Disney stäms för 8 år gamla Star Wars-filmen - på grund av den här scenen

Att återuppliva döda skådespelare kan kosta dem dyrt.
Minns ni när Disney och Lucasfilm återupplivade skådespelaren Peter Cushing (1913-1994), eller rättare sagt hans rollfigur Grand Moff Tarkin för Star Wars-filmen "Rogue One" från 2016?
 
Ett kontroversiellt beslut då som nu. Vid premiären klagade flera fans på de undermåliga CGI-effekterna som fick karaktären att se ut som ur ett tv-spel. För att inte tala om det etiska dilemmat - får man använda sig av en skådespelare som dött och inte har något att säga till om?
 
Åtta år efter "Rogue One"-premiären åker Disney på en stämning för de omtalade scenerna. Det är filmproducenten Kevin Francis, en vän till Cushing, som försöker släpa studion till domstol enligt Euronews.
 
Kevin Francis menar att Peter Cushing inte hade gått med på att låta någon återskapa hans ansikte utan hans godkännande. Francis filmbolag Tyburn Film Productions stämmer nu både Disney och Lucasfilm. De pekar på ett avtal som skrevs med Cushing vid en filmproduktion år 1993.
 
Disney menar att de får göra vad de känner för med karaktärerna ur 1977 års "Stjärnornas krig", baserat på Cushings kontrakt som skrevs vid den tiden. De har också betalat hans familj 33 000 euro för att få lov att använda hans ansikte i filmen.
 
Det minst sagt invecklade fallet har gått till Högsta domstolen i Storbritannien. Domaren är "inte övertygad" om att Francis kan vinna, men också "inte säker på att fallet kan strykas utan mer fakta".
| 11 september 2024 11:00 |