Spel

Skribent

Anders Eklöf

2 augusti 2024 | 12:00

Star Wars, svenska robotar och kinesisk apkrigare – 6 spel som släpps i augusti 2024

"Star Wars Outlaws", "Black Myth: Wukong" och "Squirrel with a Gun" är bara några spel som spelredaktör Anders Eklöf ser fram emot i augusti.
Efter en lagom ljummen spelsommar kommer augusti och sparkar upp dörren med en hel drös spännande spel – som det svenskutvecklade "Star Wars Outlaws" som kan bli ett av de bästa spelen från en galax långt, långt borta, det lovande kinesiska actionspelet "Black Myth: Wukong" och det helgalna "Squirrel with a Gun".
 
Här är sex intressanta spel som släpps i augusti 2024, utvalda av spelredaktör Anders Eklöf. Håll även utkik efter recensioner av några av spelen under månaden.
 

"SteamWorld Heist II"

 
 
Sedan "SteamWorld Tower Defense" från 2010 har den Göteborgsbaserade spelstudion Image & Form gett oss olika spel från en rad olika genrer som utspelar sig i deras postapokalyptiska robotvärld. Nu kommer uppföljaren "SteamWorld Heist II".
 
Precis som i den hyllade föregångaren bjuds det på turordningsbaserade taktiska strider, men nytt för uppföljaren är att vi även får strida till havs i realtid. Att sikta rätt och låta projektilerna studsa på väggar är återigen en stor del av striderna,
 
Här följer vi kapten Leeway och hans besättning på jakt efter en mystisk fara som hotar Stora havet, i samma universum som "SteamWorld Dig" och resten av spelen.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch, PC
Släpps: 8 aug
 

"Black Myth: Wukong"

 
 
När den kinesiska studion Game Science visade upp sitt "Black Myth: Wukong" för första gången för några år sedan blev det snabbt något av en efterlängtad snackis. Med läcker grafik, inspiration från From Software och en unik premiss fick det många att tappa hakan.
 
Spelet är baserat på den kinesiska romanklassikern "Färden till Västern" från 1592, som handlar om buddhistmunken Xuanzangs pilgrimsfärd genom Asien för för att hitta heliga texter. Till sin hjälp har han bland annat apkungen Sun Wukong som får i uppdrag att eskortera honom.
 
Som Sun Wukong ger du dig ut i världen och kämpar mot olika kinesiska mytologiska varelser med din magiska kampstav, trollformler samt förmågan att förvandlas till bland annat en vargman med ett brinnande svärd. Spelet ska vara den första delen i en trilogi, som är tänkt att utforska olika berättelser från den kinesiska mytologi.
 
Format: PS5, PC (senare även Xbox Series X/S)
Släpps: 20 augusti
 

"Concord"

 
 
I hopp om att kunna ta sig an giganten "Overwatch 2" har Sony anlitat Firewalk Studios att göra "Concord", som är ännu en så kallad hero shooter i stil med "Apex Legends" och "Valorant" – där du tävlar i lag med distinkta karaktärer.
 
I ett nytt science fiction-universum får du välja mellan 16 olika karaktärer bestående av ett gäng legosoldater kallade Freegunners som åker runt i galaxen på sitt skepp Northstar. Något som verkligen lockar är att vi kommer få veta vad varje karaktär sysslar med varje vecka, för att få lära känna dem.
 
"Concord" verkar kanske inte överdrivet unikt och ger mig väldigt mycket "Guardians of the Galaxy"-vibbar, men det kan förhoppningsvis överraska.
 
Format: PS5, PC
Släpps: 23 augusti
 

"World of Warcraft: The War Within"

 
 
"World of Warcraft" är kanske inte ett lika enormt fenomen som för 10-15 år sedan, men har ändå fortfarande cirka 9 miljoner spelare i månaden. I den tionde expansionen "The War Within" väntar ett underjordiskt äventyr.
 
I den underjordiska världen Khaz Algar möter vi skurken Xal’atath, som förbereder sig för krig med Azeroth. Här får du utforska fyra distinkta zoner, uppgradera din karaktär med nya förmågor och flyga på ditt riddjur genom olika platser.
 
Utvecklingen av expansionen leds av Chris Metzen, som har arbetat på stora prisbelönta Blizzard Entertainment-spel som "Diablo II", "Starcraft" och "Warcraft III: Reign of Chaos".
 
Format: PC
Släpps: 26 augusti
 

"Squirrel With a Gun"

 
 
En ekorre med skjutvapen – vad mer behöver jag säga? "Squirrel with a Gun" känn som en klockren korsning mellan det knasiga "Goat Simulator" och valfritt actionspel, som en skjutglad gnagare i jakt på gyllene ekollon.
 
I en öppen värld med knasig fysik gäller det att skjuta agenter, besegra bossar i hemliga bunkrar, trakassera grannskapet eller helt enkelt bara knasa runt. 
 
Det unika med "Squirrel with a Gun" är att ekorren kan använda sig av rekylen från skjutvapnen för att ta sig framåt, vilket öppnar upp för galna plattformsutmaningar i jakt på ekollon. Att du kan låsa upp gulliga kosmetiska föremål till din gnagare låter inte heller dumt.
 
Format: PC
Släpps: 29 augusti
 

"Star Wars Outlaws"

 
 
När jag fick se en förhandsvisning av det kommande svenskutvecklade "Star Wars Outlaws" av Massive Entertainment skrev jag att det "kan bli det bästa Star Wars-spelet genom tiderna". Jag håller tummarna att den förhoppningen slår in.
 
I en tid mellan "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst" då kriminella nätverk styr den undre världen får vi spela som den laglösa Kay Vess, som försöker att utföra ett av de största rånen som galaxen har skådat.
 
Med flera distinkta planeter att utforska, spännande actionsekvenser och en lovande berättelse kan "Star Wars Outlaws" bli ett riktigt mäktigt äventyr. Det som gör mig allra mest peppad är att Massive verkar ha satsat på att göra lagom stora öppna världar, istället för en enorm full med massa utfyllnad.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 30 aug
| 2 augusti 2024 12:00 |