Film

Skribent

MovieZine

19 september 2024 | 14:23

"Den sista resan" är Sveriges Oscarsbidrag - men har dokumentären verkligen en chans?

Dags för Filip Hammar och Fredrik Wikingsson att damma av finkostymen!
Nu är det klart: succé-dokumentären "Den sista resan" får representera Sverige i årets Oscarsrace. Filmen slog ut de andra två kandidaterna som var georgisk-språkiga "Passage" och noir-thrillern "Syndabocken". Nu ska den tävla mot ca 90 andra filmer från världens alla hörn.
 
Feelgood-filmen om Filip Hammars åldrande far och en roadtrip i nostalgins tecken längs de franska kusterna har redan berört hundratusentals svenskar på bio. Och även om det är svårt för en dokumentär att lyckas i klassen Bästa icke-engelskspråkiga film... så får vi hoppas att en historia ur verkligheten lyckas ha samma effekt på Oscarsjuryns tårkanaler.
 
I december släpps årets första shortlists. Först då får vi veta om Filip och Fredrik (och Lars), och Sverige, har någon chans att faktiskt bli nominerade och komma in på filmvärldens finaste gala.
 

En av tidernas mest framgångsrika svenska filmer

 
Filmen är den mest sedda svenska dokumentärfilmen någonsin på bio med sina 403 809 besökare fram till idag. Det är också den svenska film som har setts av flest biobesökare hittills i år.
 
Publiken har inte bara sett filmen på biograferna utan den är också den mest sålda svenska digitala köpfilmen någonsin med över 50 000 sålda digitala filmer.
 
- Vi på Nordisk Film är överlyckliga över nomineringen och kommer hålla tummarna för att filmen går hela vägen. Stort grattis till Filip och Fredrik och alla inblandade på Nexiko, säger Pia Norström, marknadschef på Nordisk Film.
 
Den 17 december offentliggörs de filmer som går vidare till Oscar shortlist, och den 17 januari tillkännages nomineringarna. Oscar-galan hålls i Los Angeles natten 2 mars 2025.
| 19 september 2024 14:23 |