LISTA

Skribent

Viktor Jerner

20 november 2024 | 18:00

Taylor Sheridans 8 serier rankade från sämst till bäst

"Sheridanverse" bara växer och växer - hur står sig nya "Landman" jämfört med "Yellowstone"?
MovieZine tipsar om erbjudanden och innehåll hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Showrunner-esset Taylor Sheridan har fler timmar på dygnet än alla oss andra. Så måste det vara, för annars är det svårt att hitta en förklaring till hans makalösa produktivitet och förmåga att leverera kvalitetsserie efter kvalitetsserie, samt en och annan film. Bara inom de senaste dagarna har nya säsongen av "Yellowstone" haft premiär, "Lioness" är mitt i säsong två och idag landar den helt nya "Landman"SkyShowtime
 
 
Men hur började allt då? Efter att ha försökt sig på en karriär som skådespelare (han dök exempelvis upp i “Sons of Anarchy” och “CSI”) till blandat resultat så slog Texas-födda och cowboy-stöpta Sheridan istället igenom med dunder och brak bakom kameran. Sylvassa manus till filmer som “Sicario” (2015) och “Hell or High Water” (2016) ledde till välförtjänta hyllningar och diverse nomineringar, och sen togs steget till både manus och regi med spännande ”Wind River” (2017).
 
Zoë Saldaña och Taylor Sheridan under inspelningen av "Special Ops: Lioness". 
 
Tre år, tre helt enastående filmer. Redan efter en så kort bit in i karriären hade ribban lagts på farligt hög höjd och pressen kan inte ha varit annat än ett skruvstäd för Sheridan. Han hade dock bara börjat. Vägen framåt ledde in i seriernas värld och under de senaste sju åren har ett helt universum byggts upp kring hans idéer.

Åtta serier senare rankar jag nu samtliga från sämst (eller snarare bra) till bäst. 
 
 

8. "Mayor of Kingstown"

 
En nervig kriminalthriller där Jeremy Renner spelar en luttrad medlare mellan diverse kriminella fraktioner i och omkring fängelset i den fiktiva titelstaden. En råbarkad och spännande serie som med hjälp av en något förhöjd verklighet riktar luppen mot det amerikanska fängelsesystemet och dess orättvisor, samtidigt som den är grymt underhållande och välspelad rakt igenom.

Det faktum att denna serie, som trots viss ojämnhet och en del dippar är riktigt bra, får listans jumboplats säger väldigt mycket om Sheridans lägstanivå. 
 
Large bcead23aaa8d84d7b4d75660ace853a8 ska cc 88rmavbild 202024 11 18 20kl. 2012.36.47
 

7. "Tulsa King"

 
Likt med Kevin Costner i “Yellowstone” och Sam Elliott i “1883” fick Sylvester Stallone här en av sina absolut bästa roller på ålderns höst, serverad på silverfat av Sheridan. Iklädd gangsterbossen Dwight Manfredis kläder märks det att Stallone har så oerhört roligt och det smittar av sig på oss som tittar.
 
Upplägget, hur Manfredi efter ett långt fängelsestraff förpassas från New Yorks glassiga miljöer till Tulsa-vischan, är smått genialisk och leder till många härliga kulturkrockar. Den träffsäkra humorn förminskar dock inte svärtan och tyngden i Manfredis oförlåtande värld. En mer underhållande och lätt-bingead serie är svår (om inte till och med omöjlig) att finna. Säsong två nådde inte riktigt lika hög klass som den första dock. 
 
 

6. "Landman"

 
Här var det Billy Bob Thorntons tur att få en Taylor Sheridan-guldroll och han är verkligen ljuvlig som den stökiga oljefixaren Tommy Norris. Genom hans ögon får vi en rafflande bild av den samtida oljeindustrin och hur den ser ut. Tommy behöver dagligen hantera allt från dödliga olyckor och drogkarteller till miljökämpar och byråkrati, så det är minst sagt ett intensivt och utmanande jobb som ger riktigt härlig seriedramatik.

Även om de tunna kvinnoporträtten (dock välspelade av exempelvis Demi Moore, Ali Larter och Michelle Randolph) i den här serien lämnar en del att önska så tycker jag att den mestadels är väldigt lyckad, med gripande avsnitt efter gripande avsnitt och sedvanligt Sheridan-högt underhållningsvärde. 
 
 

5. "Lawmen: Bass Reeves"

 
Här är Sheridan "bara" exekutiv producent och lämnade över regi respektive showrunner-ansvar till sina frekventa vapendragare Christina Alexandra Voros och Chad Feehan, så det är tveklöst den serie på listan där han är minst involverad. Någon form av kvalitetsdipp märks dock inte, för detta är en oemotståndlig westernserie med oväntat mycket själ och tyngd.

David Oyelowo är som väntat lysande i rollen som den första svarta US Marshall-agenten, med hisnande 4000 fångade brottslingar under karriärens gång (enligt legenden). Han får sällskap av exempelvis Barry Pepper och Dennis Quaid i briljanta biroller. 
 
 

4. "Special Ops: Lioness"

 
Denna påkostade och actionladdade spionthriller, som nu är mitt i sin andra säsong, har en helt makalös rollista med namn som Morgan Freeman, Nicole Kidman, Michael Kelly och Zoë Saldaña. Serien som helhet lever upp till deras tunga stjärnglans och jag skulle kalla detta för Sheridans mest underskattade serie. 

Visst, denna typ av post-9/11-thrillers som dyker ner i USA:s specialoperationer utomlands har gjorts i alla möjliga olika skepnader, men "Lioness" tillhör de allra bästa. Varje gång ett avsnitt tar slut vill man direkt kasta sig över nästa och action i blockbusterklass vävs fint ihop med rättframa observationer om vår våldsamma omvärld. 
 
 

3. "Yellowstone"

 
Hela Sheridans episka serierese började med storfavoriten “Yellowstone”, en serie som vördnadsfullt omfamnar westerngenrens klassiker men samtidigt gör sin egen grej.

Kevin Costner fullkomlig regerar i en av sina allra bästa roller här, som den framgångsrika och kompromisslösa ranchägaren John Dutton som tvingas kämpa på alla fronter för att undvika att hans mark hamnar i fel händer. Hans barn (spelade av exempelvis Kelly Reilly och Wes Bentley) är alla mer eller mindre struliga och sätter regelbundet sin pappa i trubbel. En storslagen bertättelse som hittar en fin balans mellan allvar och sentimentalitet.
 
 

2. "1923"

 
Sheridans grepp med att håva in en åldrande legend och ge denne en riktigt saftig och minnesvärd roll inkluderar även Harrison Ford i “1923”.

Detta är en av prequel-delarna i "Yellowstone"-sagan och vi tas med 100 år bakåt i tiden. Även om familjen Dutton vid det här laget har fäst rötterna ordentligt i Montana så är de långt ifrån säkra, vilket blir väldigt tydligt när ett gäng arga irländska fårfarmare förklarar krig mot Jacob Dutton (Ford). Åtta avsnitt på drygt en timme vardera försvinner i ett nafs och även om den inte riktigt når “1883”-nivå så är det inte långt ifrån.

Den största behållningen här är att få se Ford och den minst lika lysande Helen Mirren spela mot varandra igen nästan 40 år efter “Moskitkusten”. Ford har många ikoniska karaktärer i filmografin men frågan är om han någonsin har varit bättre än han är här?
 
 

1. "1883"

 
Det var här som “Yellowstone”-universumet först började växa. Vi möter familjen Dutton under senare delen av 1800-talet och följer med på deras livsfarliga resa västerut på Oregon trail - där sjukdomar, skallerormar och banditer lurar bortom varje krök.

Den alltid magiska Sam Elliott spelar Shea Brennan, en före detta nordstatsgeneral som efter att ha förlorat sin fru och dotter har så lite att förlora att han går med på att lotsa Dutton-gänget och en grupp tyska migranter i riktning mot Montana. Han är enastående, men bäst i hela serien är Isabel May som 17-åriga Elsa Dutton, en lika envis som sårbar cowgirl som är berättelsens bultande hjärta.

Inget mindre än en total knockout och ett modernt western-mästerverk. 
 
Taylor Sheridan och Sam Elliott bakom kulisserna på "1883".
 
Med alla dessa titlar nämnda, vad är egentligen den gemensamma nämnaren? Hur har Sheridan kunnat bli en av vår tids största serieskapare? Vad är det som lockar så många spännande skådespelare och så stor publik till hans ständigt växande serieuniversum?

Kort sagt handlar det om hans snillrika framgångskoncept som återkommer i alla ovan nämnda verk. Svunna stjärnor både utmanas och omfamnas, beprövade genremallar (western, gangsters, fängelsedrama) görs i storslagen och inspirerad ny förpackning och berättandet balanserar på gränsen mellan “fulkultur” och “finkultur”. Det är lättsmält men inte ointelligent och varmt sentimentalt men inte ostdrypande. Att få till den mixen är ett konststycke och det gör han gång på gång.

Trots en ofta ultra-amerikansk inriktning och viss konservativ lutning tycks Sheridans serier överskrida både politiska och geografiska gränser och suger till sig de mest oväntade av fans, inklusive undertecknad. 
 
 
 
Det ska nu bli oerhört spännande att se vad som väntar i horisonten för detta omfattande serieuniversum.

Efter den pågående sista delen i den ordinarie "Yellowstone"-serien kommer berättelsen fortsätta i både "The Madison" och "6666". Den förstnämnda är en spinoff som vi vet väldigt lite om, inte särskilt mycket mer än att den kretsar kring en rik New York-familj som flyttar till Montana-trakten efter en tragedi. Huvudrollen kommer spelas av Michelle Pfeiffer (underbart!) och hon får sällskap av Matthew Fox och Patrick J. Adams. En del "Yellowstone"-karaktärer kan också förväntas dyka upp.

"6666" fortsätter berättelsen om legendariska "Four Sixes Ranch" (som Sheridan sedan början av 2022 äger) i Texas som vi har sett från karaktären Jimmys perspektiv. Serien ska ha både ranchens spännande historia och den fortsatta berättelsen i modern tid i fokus. Gällande nya säsonger av de serier som är i full gång så har fortsättningen på "1923" bekräftats och troligen kommer även "Mayor of Kingstown" och "Lioness" tillbaka med fler avsnitt. Det gillar vi!
 
En filmadaption av S. C. Gwynnes roman "Empire of the Summer Moon: Quanah Parker and the Rise and Fall of the Comanches" är också på ingång. Sheridan har kallat det för ett av sina absoluta drömprojekt och han kommer producera, regissera och skriva filmen. Enormt spännande!

Några premiärdatum kring de kommande projekten är ännu inte satta men jag ser varmt fram emot samtliga. 
 
Hur skulle du ranka de Taylor Sheridan-serier du har sett? Kommentera nedan!
| 20 november 2024 18:00 |