Streamingtips

Skribent

Martin Persson

26 september 2024 | 13:00

Nu på SkyShowtime: Mysig och hjärtvärmande dramakomedi i retrostil

Paul Giamatti briljerar som alltid i ännu en Oscarsfavorit.
Alexander Payne är då ingen regissör som det finns att säga något ont om.  ”The Descendants”, ”Nebraska” och ”Sideways” är bara några av de fantastiska och kritikerhyllade filmer som mästerregissören ligger bakom.
 
Filmer kanske inte strömmar ut, men då han väl regisserar kan man vänta sig en välskriven, rolig och ofta sorglig film med glimten i ögat och fantastiskt skådespel, ofta från favoriter som Paul Giamatti, som även syns i filmen ni snart ska få se.
 
”The Holdovers” känns mångt och mycket som en härlig feelgood-film i 70- och 80-talsstil. Tänk dig ”Breakfast Club”, ”Deltagänget” eller ”Sista natten med gänget”.  Detta både till stilval, dialog och foto – kamerafiltret och klippningen osar verkligen 70-tal på ett väldigt snyggt och unikt sätt som ger filmen en härlig känsla.
 
Paul Giamatti spelar en sträng lärare på en internatskola som allt som oftast inte kommer överens med eleverna. Under jullovet blir ett par pojkar kvar när deras föräldrar inte har tid för dem och en osannolik vänskap formas mellan Giamattis karismatiska och sarkastiska karaktär och en ung bråkstake spelad av Dominic Sessa.
 
Premissen är inte helt unik, men höjs genom sitt tidlösa koncept och otroliga karaktärsutveckling. Alexander Payne är dessutom inte ute efter att se sina karaktärer genomgå en stor förändring under filmen, utan snarast handlar det om att förstå och acceptera olika perspektiv.
 
Filmen fick här på Moviezine ett starkt betyg på 4/5 där vår recensent Annika Andersson likväl menade att handlingen kanske är något klichéartad, men höjs mycket av den nostalgiska stilen och charmen.
 
”The Holdovers” nominerades till fem Oscars, bland annat Bästa film, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll. En vinst drog man dessutom hem för Bästa kvinnliga biroll, där Da’Vine Joy Randolph välförtjänt fick priset för sin roll som en kokerska som har en känslosam sidoberättelse i filmen.
 
Filmen blev en av årets första kritikersuccéer då den släpptes i början av året och klart en höjdpunkt under biovintern.
 
 
| 26 september 2024 13:00 |