Streamingtips

Skribent

Martin Persson

26 september 2024 | 14:00

Streama gratis: Grotesk och förbisedd skräckis – med riktiga spindlar

Blir det mer närgånget än 2023 års mest annorlunda skräckfilm?
De senaste åren har bjudit på en stor mängd skräckfilmer, varav åtminstone ett par kan sägas vara riktigt minnesvärda och fantasifulla.
 
2023 års franska film ”Vermin” blev något av en förbisedd pärla med ett minst sagt annorlunda koncept.
 
Vi följer en spindelentusiast som ovetande tar med sig en giftspindel hem. Den rymmer och förökar sig snabbt och snart är hela huset fullt av spindlar. Området blir avspärrat medan de inneboende måste kämpa för att överleva.
 
Att använda naturkrafter som fiender istället för ett övernaturligt fokus har alltid varit en vågad och spännande tanke som försätter skräcken närmare vår vardag.  Alfred Hitchcock och Steven Spielberg är kanske mest känd inom detta med ”Fåglarna” respektive ”Hajen” och Sébastien Vanicek gör något av en fin hyllning till djurskräckgenren i denna film, med fokus på mer groteskt och med vissa mindre realistiska inslag.
 
Det är ingen tvekan om saken, filmen är otroligt äcklig och kuslig, vare sig man lider av spindelskräck, eller som jag inte gör det. Den uppbyggande spänningen och groteska tonen görs bara än mer otäck av att filmen till stor del använder sig av så verkliga effekter man kan – nämligen riktiga spindlar. Det rapporterades nämligen redan innan filmen släpptes att vissa av filmens otäcka bestar skulle vara livs levande insekter.
 
Vår recensent Anna Hedlin blev relativt nöjd vid filmens premiär och gav den betyget 3/5, samtidigt som hon berömde dess ovanliga djup inom genren:
 
”Det är lätt att förstå varför den rönt uppmärksamhet, för det här är mycket mer än en slarvigt ihopslängd skräckkliché. Snarare tvärtom.”
 
Personligen kanske jag inte upplevde fullt samma djup i ”Vermin”, men ser ändå poängerna i att den lyfter fram en viss samhällskritisk prägel och försöker göra något annorlunda. Två César, den franska Oscarsmotsvarigheten, nominerades man dessutom till. Bästa specialeffekter och Bästa debutfilm. Intressant!
 
”Vermin” streamar nu på Cineasterna.
 
| 26 september 2024 14:00 |