Den brittiske, trefaldigt Oscarsnominerade regissören har genom åren varvat både publik- och kritikersuccér med lättglömda floppar. Men få har bidragit med så ikoniska filmer inom såväl den kommersiella popkulturen som prisbelönat dramagenren.
Han inledde sin karriär med historiska dramat ”Duellanterna” som floppade och lämnade lite intryck. Ingen förutsåg att som han snart följde upp med braksuccé - ”Alien” höjde den tidigare bespottade science fiction-skräcken till nya, otroliga nivåer. Han gjorde även två egna uppföljare, "Prometheus" och "Alien: Covenant" men originalet är fortfarande en oöverträffbar milstolpe.
Därefter har hans snart 45 år långa karriär fyllts av några av filmens mest populära titlar. Han är en filmskapare som vägrat att hålla sig till en specifik tid, plats eller genre. Han har tagit sig an både påhittade framtidsvärldar, rymden, krigshärjade Somalien och 1100-talets Jerusalem. Han har skildrat allt från bdlotörstiga monster och våldsamma gladiatorspel till väninnor på flykt undan rättvisan och verklighetsbaserade kidnappningar.
Och trots mestadels Hollywood-produktioner så har England inte gått miste om sin landsmans storhet. Redan 1995 mottog han och framlidne regissör-brodern Tony ("Top Gun") BAFTA för enastående brittisk bidragan till film. 2003 adlades han för sina tjänster inom brittisk filmindustri medan han året efterpå rankades som den tionde mest inflytesrike inom brittisk kultur i en BBC-undersökning.
Ridley Scott fortsätter att överraska och underhålla oss. 25 filmer senare så kommer i år hans två nya titlar, historiska hämnddramat ”The Last Duel” och mode-biografin ”House of Gucci”. Vi ser tillbaka på hans främsta prestationer som regissör och rankar hans bästa filmer.
Ridley Scott fortsätter att överraska och underhålla oss. 25 filmer senare så kommer i år hans två nya titlar, historiska hämnddramat ”The Last Duel” och mode-biografin ”House of Gucci”. Vi ser tillbaka på hans främsta prestationer som regissör och rankar hans bästa filmer.
10. Black Hawk Down (2001)
Stjärnspäckad, verklighetsbaserat drama som oförtjänt hamnade i skuggan av den pampigare men underlägsna ”Pearl Harbor”. Känslomässigt överväldigande, tekniskt imponerande skildring av slaget om Mogadishu och USA:s militära kampanj 1993. Josh Hartnett, Ewan McGregor och en filmdebuterande Tom Hardy i rollerna och två Oscarsstatyetter för klippning och ljud. Scott fick en välförtjänt nominering men gick tyvärr bet denna gången också.
9. Hannibal (2001)
Uppföljaren till ”När lammen tystnar” mottogs inte väl när den kom och når kanske inte originalets kvalité. Men med Anthony Hopkins tillbaka i god form som Hannibal Lecter själv så lyckas Scott åstadkomma flera spännande och skrämmande ögonblick. Julianne Moore tar över som hjältinnan Clarice Starling, Gary Oldman är oigenkännlig som Hannibals offer Mason Verger men vi minns kanske bäst Ray Liotta i en scen där hjärna står på menyn.
8. I skuggan av ett brott (1987)
Aningen bortglömd, underskattad romantisk thriller med 80-talsstjärnorna Tom Berenger och Mimi Rogers. Polerad spänning när societetskvinna i New York bevittnar brutalt knivmord och får polisbeskydd av hårdhudad snut - gissa vilka som förälskar sig i varandra? Scott hanterar bekanta klichéer med välsmord teknik och tjusiga noir-liknande grepp. Lyfts dessutom av fint regisserade skådespelare, inklusive alltid sevärda Lorraine Bracco som Berengers fru.
7. The Martian (2015)
En annan typ av rymdhistoria än den Scott blev känd för. Ett mer realistiskt drama, baserat på romanen ”Ensam på Mars”, om en astronaut (Matt Damon) som överges kvar på nämnd planet varpå en kamp om överlevnad inleds. Stark insatser från Damon och sevärda birollsinnehavare som Jeff Daniels, Jessica Chastain och Kristen Wiig i en film som galant balanserar humor, drama och spänning. En enorm framgång som blev Scotts största kassasuccé någonsin med över 630 miljoner dollar i inkomst.
6. American Gangster (2007)
Scott hanterar verklighetsbaserat på samma sätt som sina andra thrillers och actionrullar - med såväl respekt och kritik för karaktärerna samt villighet att underhålla publiken. Denzel Washington och Russell Crowe leder en förstklassig ensemble i historien om en polis jakt på en mäktig, knarklangande gangster i 1970-talets New York. Till skillnad från andra gangsterfilmern så är mindre betoning på våld och mer på karaktärernas kamp med relationer och sökande efter respekt i sina respektive livssituationer.
5. Matchstick Men (2003)
Underskattad kuppfilm som hanterar föräldraskap och inbillade diagnoser lika ömsesidigt som den effektfullt levererar en bedrägerithriller med oväntade twistar. Här bevisar sig Scott dessutom som en utmärkt skådespelarregissör när han (som en av få) ger Nicolas Cage välkommet, balanserat spelrum med fint birollsstöd av Sam Rockwell och Alison Lohman. En speciellt i jämförelse med regissörens andra filmer ovanligt lågskalig, finstämd liten film som berättar mycket med små medel.
4. Blade Runner (1982)
Scott blev först att filmatisera författaren Philip K. Dick när han tog sig an dennes roman "Androidens drömmar" och fortsatte utforska de mänskliga imitatörerna efter dess introduktion i ”Alien”. Här kallas de replikanter och representeras av oförglömlige skurken Roy (legenden Rutger Hauer). Harrison Ford är titelhjälten och det är en poetiskt mörk, regnig dystopi vi får möta i ett alternativt 2019 års Los Angeles. Udda science fiction-action som bara Scott kan leverera.
3. Gladiator (2000)
En av regissörens mest populära och framgångsrika filmer hoppade tillbaka istället för fram i tiden när den skildrade romartiden 180 efter Kristus. Russell Crowe vann en välförtjänt Oscar för rollen som hämndlystne generalen Maximus och Joaquin Phoenix stjäl scener som lömske kejsaren Commodus. Gladiatorspel har aldrig tidigare (eller senare) varit så pampiga och iöganfallande. Och både publik och kritiker höll med - den blev den andra mest inkomstbringande filmen år 2000 och vann flera priser, inklusive fem Oscars totalt.
2. Thelma & Louise (1991)
Knappast ny med starka kvinnliga karaktärer så slog Scott ett slag för feminismen med sin ikoniska bilrulle där Susan Sarandon och Geena Davis semester förvandlas till en flykt från rättvisan. En gripande, finstämd skildring av kvinnlig vänskap som lyfts till oanade höjder av huvudrollsinnehavarnas genuint ärliga, hjärtliga rollprestationer. Vissa tittare minns kanske en ung Brad Pitts tvättbräda bäst men det melankoliska, "Butch Cassidy & Sundance Kid"-inspirerade slutet är ett av filmhistoriens mest berömda.
1. Alien (1979)
Med sin andra långfilm tog Scott filmvärlden med storm och förändrade såväl science fiction- som skräckgenren för alltid. Från John Hurts chockerande magplågor till den svettiga jakten slutliga uppgörelsen med xenomorphen så är det en än idag en effektivt klaustrofobisk och intensiv rymdrysare. Trots otaliga imitationer (inklusive regissörens egna två uppföljare) så är originalet om det dreglande rymdmonstret och dess tuffa motståndare Ripley (Sigourney Weaver i genombrottet) fortfarande den mest ikoniska.
Vilken är din favorit av Ridley Scotts filmer?