Film

Skribent

Martin Memet Könick

4 oktober 2015 | 12:01

8 sportfilmer du inte får missa

Även för dig som inte gillar sport.
Att ranka sportfilmer kan vara svårt. Om man gillar dem eller inte beror till viss del på om man gillar sporten och laget (om filmen handlar om ett lag som också finns i verkligheten) som fokuseras. Vad det gäller denna lista så har jag försökt att välja ut filmer utifrån att filmerna ska ha något av intresse även för åskådare som inte överförtjust i sport eller den specifika sporten filmen handlar. Helt enkelt väldigt bra filmer där sport spelar en betydande roll. Jag har denna gång valt att inte ta med dokumentärer. 

Om ni har egna favoriter så är det bara att nämna dem i kommentatorsfältet. 

8. "Den bäste" (The Natural)




Från första till sista bildrutan av denna stundvis drömskt skimrande film så anar man att det finns flera dimensioner inbakade i berättarstrukturen. Narrativet tar oss med på en filmiskt spännande berättelse om en man som försöker att, genom att ge den professionella basebollen en sista chans, ta tillbaka den potentiella ära och berömdhet som av ödet stals från honom i ung ålder. Förutom att innehålla flera spännande sport-sekvenser och intressant diskutera bland annat den amerikanska drömmen, girighet och moral så tar oss ”Den bäste” också med på en på en resa som parafraserar Homeros "Odyssén”.  Robert Redford är perfekt som den mytiskt mystiska baseboll-spelaren i fokus, en rollfigur som med fördel kan jämföras med titelfiguren i western-filmen "Shane (Mannen från vidderna)".

7. "De svek Amerika" (Eight Men Out)




Den svenska titeln är väldigt passande och beskriver hur denna verklighetsbaserade berättelse, om hur ett basebollag (Chicago White Sox) 1919 tog mutor för att förlora World Series, skakade den amerikanska folksjälen och deras älskade baseboll, som ibland kallas landets nationalsport eller ”national pastime”. Vad som exakt hände med the Black Sox, som blev lagets öknamn, kan vi aldrig veta men ”De svek Amerika” är en spännande dramatisering med snyggt iscensatta spel-sekvenser, djuplodande personporträtt och intressant diskussion om arbetsförutsättningar, grupptryck och personligt ansvar. John Sayles regi är utmärkt och skådespelarensemblen, ledd av John Cusack och David Strathairn, ger rollfigurerna och minnet av de verkliga personerna dimensioner som är både melankoliska och episka. 

6. "The Hurricane"




Om man på något är intresserad av musik och/eller film så är det omöjligt att ha undgått att höra historien om boxaren Rubin "Hurricane" Carter, Bob Dylans låt "Hurricane" spelas nämligen ständigt i film, på tv och i radio. Det är bra eftersom historien kommunicerar viktig samhällskritik av västvärldens smutsiga historia av rasism. Det gör även denna film där Denzel Washington är utmärkt som Carter, som vi får följa genom karriären i sport, mordanklagelser, fängelse och upprättelse i ett narrativ som är samtidigt upplyftande och förargande. 

5. "Tjejligan" (A League of Their Own)




Feminism och patriarkat är två ämnen som intressant diskuteras i denna välspelade film om den första professionella baseboll-ligan för kvinnor i USA. Att samhället inte är jämlikt och att kvinnor inte får samma chanser som män är tyvärr ett faktum, att kvinnor under andra världskriget fick chansen till en egen baseboll-liga berodde på att en stor andel av de manliga baseboll-spelarna deltog i kriget och att den manliga basebollen därför låg nere. Filmen målar också upp ett intressant porträtt av syskonrivalitet mellan rollfigurerna Dottie Hinson och Kit Keller, fint spelade av Geena Davis och Lori Petty. Förutom deras insatser så bjuds vi överlag på finfint och intressant skådespeleri från Madonna, Tom Hanks och resten av ensemblen. 

4. "Bragdernas man" (The Pride of the Yankees)




Det är svårt att inte hålla tårarna tillbaka när avslutningstalet levereras i denna film och vi, i över två timmar, har fått följa baseboll-legenden Lou Gehrigs liv och karriär, ett liv och en karriär som tog slut alldeles för tidigt på grund av en sjukdom som sedermera har fått hans namn. Filmen är lika redig som Gehrig själv, enligt de flesta utsagor, var och det finns något oerhört värdigt i denna hyllning till mannen, legenden och hans åstadkommanden. Gary Cooper är klockren i huvudrollen och det är kul och intressant att se en annan baseboll-legend, Babe Ruth, spela sig själv. Filmens sorgliga slut hindrar inte filmen från att vara en inspirerande berättelse för inte bara alla som håller på med sport utan också alla som andas och gör sitt bästa för att vara den bästa versionen av sig själv. 

3. "Kvinnor offside" (Offside)


Large 032f1f5d69dbd6b3239c918732efc813 image large

Några scener där vi bokstavligen får se sporten, fotboll, som filmen sätter i fokus får vi aldrig se men ”Kvinnor offside” kommunicerar ändå känslorna som sporten kan uppbringa på utmärkta sätt. Anledningen att filmen aldrig visar spelandet är för att filmen handlar om hur människor förbjuds att se på fotboll endast av den anledningen att de som bestämmer exkluderar människor på grund av kön. I Iran är det förbjudet för kvinnor att besöka fotbollsmatcher mellan manliga lag, något filmens protagonister rättmätigt tycker är fel och försöker motarbeta genom att försöka smyga sig in på en VM-kvalmatch. Regissören Jafar Panahi väver mästerligt samman samhällskritik och kärlek till fotboll i denna viktiga film om orättvisor och ojämlikhet. 

2. "Fifflaren" (The Hustler)




Paul Newman är enastående i detta mångfacetterade porträtt av en man som har en talang och en arrogans som kanske inte är helt fördelaktig för honom. Långt ifrån de stora arenorna och de av samhället omfamnade sporterna så drar han runt på olika biljardhallar för att lura andra spelare på pengar. Efter att han tagit sig an legenden Minnesota Fats så blir det svårare och svårare att hitta folk att lura. Förutom att inne hålla en rad nervpressande och briljanta regisserade biljard-scener så är "Fifflaren" en intressant utforskning av människor som hankar sig fram i periferin fullpepprad av intressanta rollfigurer och minnesvärd dialog. 

1. "Tjuren från Bronx" (Raging Bull)


Large 017860faaca0716c1c680df4c2156ef7 original

Av många inte bara ansedd som en av sportgenrens bästa filmer utan också som en av världens bästa filmer. Boxning gör sig fantastiskt på film och när en mästerregissör som Martin Scorsese står vid rodret och Robert De Niro gör en av sin långa karriärs allra bästa rolltolkningar, som den verklige Jake LaMotta, så blir det filmkonst som alla intresserade av film måste se. Balansen mellan intensiva fight-scener och rollfigursfördjupning, som smart diskuterar våldets plats i samhället och självdestruktivitet, är fantastisk och varje aspekt av ”Tjuren från Bronx” träffar åskådaren lika hårt. 

Följ MovieZine på FacebookTwitter och Instagram!

Andra intressanta filmer på temat (som på något sätt var, mer eller mindre, nära att komma med på listan): Whip It, Rocky, Moneyball, Rush, Lucas, Skruva den som Beckham, Remember the Titans, The Longest Yard, Benknäckargänget, Tom i bollen 1 & 2, Björnligan, Triumfens ögonblick, Fimpen, Slagskott, Drömmarnas fält, Bull Durham, Friday Night Lights, Best Shot (Hoosiers), Talladega Nights, Rudy, Brian's Song, Miracle, He Got Game, Värsta gänget, Loppet är kört, Fyra farliga friare, Vågornas riddare, Heja! Heja Heja!, Seabiscuit, The Wrestler, The Fighter, White Men Can’t Jump, Dodgeball, The Fan, Talladega Nights, We Are Marshall

Vilka sportfilmer vill ni tipsa om?
| 4 oktober 2015 12:01 |