Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 oktober 2024 | 06:00

Bättre än "Armageddon"? En gripande katastroffilm från 1998 går på tv ikväll

Kort innan Michael Bay släppte lös sin undergångsfilm kom den något mindre påkostade, men desto mer realistiska "Deep Impact".
Ett tv-tips för alla filmälskare med smak för förödelse: ikväll kan vi se 90-talsrullen "Deep Impact" på Kanal 9.
 
Filmen är idag kanske mer ihågkommen som den där som hamnade i skuggan av "Armageddon" sommaren 1998. Båda filmerna släpptes med någon månads mellanrum, och båda avhandlar ett liknande mardrömsscenario: vår planet är på väg att gå under när en jättelik meteor närmar sig med full kraft.
 
Där "Armageddon"-regissören Michael Bay satsade på en rätt osannolik lösning - att skicka upp ett gäng kaxiga oljeborrare i rymden - väljer regissören Mimi Leder en mer verklighetstrogen approach i "Deep Impact". Filmen är gjord för ungefär hälften av "Armageddons" budget och därmed inte lika bombastisk, men många recensenter har hyllats dess fokus på karaktärer och den emotionella kärnan av historien.
 
Hur reagerar världen inför en kris? Det är den stora frågan som "Deep Impact" utforskar. I rollistan syns bland andra Robert Duvall, Elijah Wood, Téa Leoni, Jon Favreau samt Morgan Freeman i rollen som USA:s president.
 
 
Filmsajten Screenrant jämförde båda filmerna i en artikel och menar att "Deep Impact" hittar mer djup:

"Den väljer en mer realistisk väg och skrämmer sin publik med en jordnära skildring av händelserna. Det gör storyn i "Deep Impact" bättre. I slutet känner man som tittare att man har gått igenom något hemskt. Med "Armageddon" har man för kul för att känna samma påverkan."
 
Här kan du se "Deep Impact":

● Ikväll 22:00 på Kanal 9
● Repris fredag 03:00 på Kanal 5
● Hyr/köp filmen på iTunes eller SF Anytime
 
Se trailern nedan.
 
| 10 oktober 2024 06:00 |