Du har en dag kvar att leva. Dags att ta fram popcornen och leva sig in i en riktigt bra film. Hur flyr man bäst från vår allt mer förödelsefyllda värld? Eskapism? Annars finns det ju flertalet intressanta katastroffilmer att välja mellan. Jag vågar inte riktigt säga “bra” - eftersom min erfarenhet visar att katastroffilmer sällan är bättre än mediokra.
Denna lista ger dig förhoppningsvis lite nya förslag till filmkvällarna hemma, med en salig blandning av teman. Du hittar allt från naturkatastrofer till zombier.
Om du vill se en katastroffilm på bio istället så har den nya “Twisters” precis haft premiär. Du kan läsa MovieZines recension av den här. Det finns mycket som kan räknas till katastroffilmer, så listan var lite svår att begränsa.
De flesta är fiktiva till någon grad, och borde jag haft med “Jurassic Park” (1997) eller “A Quiet Place” (2018)? Ingen vet. En tumregel är att filmen ska visa katastrofen (dvs inte utspela sig efter händelsen) och att det ska vara den drivande intrigen. Låt oss börja - så att Roland Emmerich kan lägga sig gott till sömns inatt.
1. Cloverfield (2008)
Denna film av Matt Reeves kom till att ge upphov till en hel trilogi bestående av även “10 Cloverfield Lane” (2016) och “The Cloverfield Paradox” (2018). Den tillhör genren “upphittad film”, det vill säga att man får se en inspelning som tidigare har spelats in i världen. I “Cloverfields” fall ser vi ett gäng i New York som under en fest märker hur okända monster börjar härja på gatorna.
En spännande skräckfilm som blev uppmärksammad för sin marknadsföring innan premiär - eftersom att varje karaktär hade ett Myspace-konto och eftersom monstret inte riktigt visades. Du kanske själv inte vet hur monstret ser ut? Då är filmen perfekt!
2. Independence Day (1996)
Dags för en Roland Emmerich-film att ta sin plats. Han må kanske inte göra de absolut mest kvalitativa filmerna, men de är klassiska och få personer tänker på katastroffilmer utan att nämna honom.
Jag har försökt att inte fylla listan med massa Hollywoodfilmer från 90-talet, då de flesta populära kom ut. Men några har förtjänat sin plats - däribland “Independence Day” (1996) som vid premiären blev den näst mest inkomstbringande filmen någonsin. Med stora namn såsom Will Smith och Jeff Goldblum kan man förstå varför den blev så stor.
Ett utomjordiskt moderskepp skickar ut flygande tefat och planerar en attack mot jorden. Det är upp till mänskligheten att samarbeta för att göra en motattack. Emmerich har visserligen också gjort “2012” (2009), som lyckligtvis inte blev till sanning samma år, “The Day After Tomorrow” (2004) och många fler katastroffilmer, men just denna blev till en vändpunkt för den moderna blockbustern.
3. REC (2007)
En film om ett zombieutbrott bör såklart listas. Det är trots allt en klassisk subgenre inom katastroffilmer. Och här finns det ju många att rekommendera. Jag valde spanska “Rec” eftersom den inte verkar vara så känd i Sverige, och för att uppmärksamma fler “internationella” filmer.
Likt tidigare nämnda “Cloverfield” tillhör denna genren “upphittad film” och följer en reporter med sin kameraman som följer ett gäng brandmän upp i en byggnad där de inser att ett virus har börjat spridas. De kommer inte ut och resten får du se själv.
En shoutout till skräckfilms-kanalen Dead Meat på Youtube som öppnade upp mina ögon för denna film. Just “Rec” är visserligen på en rätt så liten skala, så om du söker något som berör fler personer så finns “28 Days Later” (2002) med en ung Cillian Murphy i huvudrollen.
4. Titanic (1997)
Du har kommit såhär långt i artikeln och undrat när “Titanic” kommer. Kanske skummar du igenom artikeln och stannar just här (Välkommen - men börja gärna om från början). Denna film måste vara den största av alla katastroffilmer, och är baserad på en sann och hemsk händelse från 1912 - Båten Titanics undergång.
Filmen behöver ingen introduktion. Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, och en båt som inte borde sjunka som kraschar in i ett isberg. Fantastiskt regisserad av James Cameron, som förtjänar all beröm för att ha gjort den ultimata katastroffilmen. Om du redan sett denna flera gånger så kan jag rekommendera “Titanics Undergång” från 1958, som också blivit väldigt hyllad.
5. Children of Men (2006)
Denna dystopiska thriller utspelar sig år 2027 (vi är snart där vänner) då det har gått två årtionden av mänsklig infertilitet. En kvinna visar sig vara gravid, vilket gör henne till den enda på jorden. Målet blir att hålla henne säker och säkra mänsklighetens överlevnad.
Alfonso Cuarón (som bland annat regisserat den underskattade “Roma” (2018)) är hjärnan bakom filmen och tar hjälp av skådespelarna Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, och Chiwetel Ejiofor för att förverkliga sin vision.
Filmen är kritiskt hyllad och har vunnit flera utmärkelser, däribland två BAFTA- och ett Saturnpris. Med tre Oscarsnomineringar på nacken visar Cuarón oss att dystopier inte måste vara billigt skräp.
6. Den blomstertid nu kommer (2018)
Jag ville ändå ha med någon svensk film på listan, även om katastroffilmer inte är det vanligaste här i vårt kära land. Man kan nästan kalla detta för den första svenska katastroffilmen. Filmkollektivet Crazy Pictures, som bland annat gjort “Poesi för fiskar” på Youtube - fick genom Kickstarter ihop 18 miljoner till budget. Vi får följa Alex som måste ta hand om sina relationer samtidigt som Stockholm blir attackerat av ett främmande hot.
Personligen tycker jag att Crazy Pictures är en frisk fläkt i vår filmindustri, något jag tycker blir klart när man ser deras “UFO Sweden” från 2022. Kreativa berättelser som förstärks av inte minst fantastiskt kameraarbete. Söker du en till svensk katastroffilm så kom “Avgrunden” förra året, men jag rekommenderar att se Crazy Pictures film först.
7. SOS Poseidon (1972)
Vidare till en film som jag blir imponerad om du känner till sen tidigare. Likt “Titanic” handlar denna om en fartygskatastrof, mer specifikt den fiktiva “S.S. Poseidon”. Skeppet vänds av en tsunami upp och ner, vilket gör det svårt för passagerarna att ta sig ut.
Filmen har en sjuk rollista med hela 5 Oscarsvinnare, däribland Gene Hackman. Även själva filmen fick 8 nomineringar (vann 2) och blev allmänt väldigt hyllad. När “Airport - flygplatsen” (1970) släpptes två år tidigare, startade en stor våg katastroffilmer. Även “Skyskrapan brinner!” (1974) räknas till denna våg, som sedan lugnade ner sig innan genrens återupplivning på 90-talet.
8. Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben (1964)
Lång titel - jag vet. Visste du att Stanley Kubrick ligger bakom en katastroffilm? Det är sant! Med 98% på Rotten Tomatoes och 8.3 på IMDB så räknas detta till klassikerna. Lite klantigheter leder till en politisk kris mellan USA och Sovjetunionen. Den satiriska berättelsen handlar om ett högt uppsatt gäng som försöker hindra att ett kärnvapenkrig utlöses.
Katastroffilmen använder sig av komik för att förklara seriösa teman såsom mänsklighetens dumdristighet i krig. Det är en högt aktad satirisk tolkning av Kalla kriget och en av de mest inflytelserika filmerna någonsin.
9. Jordens sista dag (1961)
Den tidigast släppta filmen på listan är från början av 60-talet och är en av de mest klassiska apokalyptiska filmerna. “Jordens sista dag” (på engelska: “The Day the Earth Caught Fire”) berättar om hur kärnvapentester har fått jorden att lämna sin omloppsbana för att börja närma sig solen.
Det är en häftig film som har en viktig plats i filmhistorien. Gällande katastroffilmer som genre brukar filmen “Fire!” (1901), om ett brinnande hus, ses som en av de första katastroffilmerna, men hur populär genren än är går den upp och ner med tiden. “Jordens sista dag” har ett slut som man bär med sig även efter filmens eftertexter. Har du inte sett den så är det dags snart.
10. Twister (1996)
Du har inte läst fel - det är faktiskt inte den nya biofilmen som jag tar upp som sista förslag. Istället har jag valt originalet, som den fristående uppföljaren “Twisters” (notera plural) baseras på. Filmen från 1996 är en riktig klassiker i sin genre, och fick när den släpptes den sjätte mest inkomstbringande första helgen genom tiderna.
Ett gäng stormjägare försöker i forskningens syfte att använda en apparat för att snabbare kunna varna när stormar kommer. Helen Hunt och Bill Paxton spelar två av dessa och när gänget inser att de måste vara farligt nära tornadon för att aktivera apparaten blir det hela mycket spännande.
Till slut hoppas jag att vi inte tappat någon optimist under artikelns gång, även om jag förstår att filmerna som listas inte är de mest upplyftande. Oavsett har du förhoppningsvis hittat någon ny film som du fått upp ögonen för, eller kanske någon gammal klassiker som du vill se om? Sällan dras jag med så mycket som i en riktigt spännande katastroffilm. Vi får bara hoppas att framtida generationer inte ser dem som dokumentärer.
Vilken film blev du mest intresserad av att se? Vad tycker du om katastroffilmer som en genre? Kommentera gärna och håll filmmagin levande!