TV-tips

Skribent

Martin Persson

28 juli 2024 | 06:00

Dagens tv-tips: Ikoniskt Tom Cruise-drama från 1996 har många minnesvärda repliker

Se den älskvärda kultklassikern som satte flera stora namn på kartan.
Cameron Crowe, Renée Zellweger och inte minst Tom Cruise – alla välkända och prisade namn nuförtiden.
 
Det är inte helt befängt att hävda att alla tre delvis har ”Jerry Maguire” att tacka för framgången i sina karriärer.
 
Filmen handlar en spelaragent (Cruise) som såväl jobbet som fästmön och försöker träna en amerikansk fotbollsstjärna på egen hand för att återfå sitt rykte och sitt liv.
 
”Jerry Maguire” har i typisk Cameron Crowe-anda en utmärkt balans av drama och humor. Dramat förmedlas effektivt, men har glimten i ögat i vad som till stor del känns som en riktigt välgjord romantisk komedi. Tom Cruise imponerade årtiondet innan med fantastiska roller i ”Top Gun”, ”Född den fjärde juli”, ”Cocktail” och ”Rain Man” – men rollen i denna film blev en av hans mest ikoniska insatser. Zellweger briljerar även hon och Cuba Gooding Jr. får ett mycket starkt och hyllat inspel i filmen.
 
I det fantastiska manuset finns även en hel del minnesvärda repliker som stannar kvar hos en. ”24 hours ago I was hot, now I’m a cautionary tale.” och ”You had me at hello” är bland de givna.
 
”Jerry Maguire” är tokhyllad och nominerades för en mängd Oscars, bland annat ”Bästa film”, ”Bästa manliga huvudroll” och ”Bästa manus”.
 
Ta en titt på videon nedan med de många minnesvärda citaten i filmen:
 
 
 
Se den fantastiska, roliga och känslostarka filmen idag 16:50 på TV6! Streamar även på Viaplay och går att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 28 juli 2024 06:00 |