TV-tips

Skribent

Martin Persson

13 augusti 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Kaotisk fransk pärla av mästerregissör – en av de bästa filmerna från 2022

En av 2022 års underskattade guldklimpar gav oss en snygg film i klassisk stil.
Jacques Audiard hör till en av mina klara favoriter inom fransk film.
 
För en bredare publik är han kanske mer känd för sina känslostarka och spännande filmer ”Rust and Bone”, ”En profet” och den välgjorda westernfilmen ”The Sisters Brothers” med John C. Reilly och Joaquin Phoenix i huvudrollerna.
 
I en mindre och något mer nischad film ser vi ”Paris 13:e arrondissement” från 2022. Filmen visas som en del av SVT:s pride-satsning och är en svartvit, unik och välklippt film om ett par unga människor som lever ett komplicerat kärleksliv på- och av med varandra i sitt kvarter.
 
Filmen är lättsam och rolig, men samtidigt väldigt emotionell och går förmodligen att relatera och leva sig in i för de flesta, oavsett läggning. Det är inte det huvudsakliga fokuset utan en finstämd och annorlunda gjord kärlekshistoria med starka skådespelare är vad som förstärker det hela.
 
Filmen nominerades för det prestigefyllda Palme d’or-priset för bästa film vid Cannes och flera priser för sitt manus och skådespel vid den franska Oscarsgalan César.
 
Vår recensent Jake Bolin var inte fullt lika nöjd som mig, men gav filmen ett åtminstone godkänt betyg på 3/5. Kanske undermåligt för en Jacques Audiard-film. Krävs möjligen viss uppskattning för de gamla filmknepen som härleds till franska impressionismen. Knappa in på TV eller streaming och bedöm själva!
 
”Paris 13:e arrondissement” visas ikväll 22:00 på SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime, Viaplay och TriArt Play.
 
| 13 augusti 2024 04:00 |