Film

Skribent

Martin Persson

23 augusti 2024 | 11:00

Guillermo del Toro om besvikelsen: ”Folk missförstod min film”

Den Oscarsvinnande regissören vill lyfta fram den film han tycker förtjänar mer uppskattning.
Att Guillermo del Toro ligger bakom ett stort antal fantastiska filmer är ingen hemlighet.
 
”Pans Labyrint” och ”The Shape of Water” med flera i all ära, men frågar man regissören själv finns det en film han anser togs emot något orättvist. I en intervju med Vulture säger han följande:
 
- ”Crimson Peak” kände jag blev något missförstådd. När vi skulle marknadsföra filmen ville jag lägga mer krut på storyn, karaktärerna och romansen men studion ville hellre framhäva skräck-elementen och då visste jag att det var kört. Min film var mycket mer än så, men folk missförstod den på grund av dålig marknadsföring. Det sista man ska göra är att marknadsföra filmer som ren skräck.
 
"Crimson Peak" släpptes då 2015 och var en slags hyllning till de gotiska traditionerna, med en kvinna spelad av Mia Wasikowska som efter att ha fallit för en mystisk främling dras in i en mystisk och bisarr värld när hon besöker ett minst sagt annorlunda hus.
 
Även om filmen kanske inte uppnådde den mängd uppmärksamhet som del Toro önskade, eller som hans andra filmer fått, är den ändå omtyckt av hans fans och fick här på Moviezine ett fint betyg på 4/5, med motiveringen att det är en ”skräckblandad förtjusning och gotisk romans”. 
 
Som del Toro talar om är själva skrämselfaktorn kanske inte allt som bör lyftas fram i filmen, utan det är en konstnärlig och intressant gammaldags litterär skildring även på flera andra sätt, med ett par riktigt starka skådespelare.
 
Hade Del Toros film fått mer snack omkring sig om marknadsföringen gjorts bättre? Svårt att avgöra, men troligen hade en bättre helhetsbild kunnat inges.
| 23 augusti 2024 11:00 |