Film

Skribent

Erik Dalström

29 augusti 2024 | 10:45

Venedig 2024: Michael Keaton är fullkomligt briljant i "Beetlejuice Beetlejuice"

Nostalgiska Tim Burton är tillbaka när ikonisk demon gör sin återkomst!
Då har Venedig filmfestival äntligen dragit igång för i år med ingen mindre än Tim Burtons hett efterlängtade ”Beetlejuice Beetlejuice” som öppningsfilm.
 
I uppföljaren till kultfilmen från 1988 återser vi stjärnor som Michael Keaton, Catherine O´Hara och Winona Ryder, samtidigt som vi välkomnar Jenna Ortega, Justin Theroux, Willem Dafoe och Burtons nyfunna flickvän Monica Bellucci.
 
Filmens handling tar vid efter en oväntad familjetragedi som för tre generationer av Deetz-familjen tillbaka hem till Winter River. Det dröjer inte länge innan familjens rebelliska tonårsdotter Astrid upptäcker vindens mörka hemlighet och demonen Beetlejuice återvänder med en skrämmande agenda.'
 
Jag älskade ”Beetlejuice” när jag såg den som barn och såg faktiskt om den nyligen för att komma i stämning inför uppföljaren. Den osar Burton med sin lekfullhet och gotiska stämning. Han har verkligen sitt unika sätt när det kommer till filmskapande vilket jag uppskattar, fantastiska miljöer med otroliga scenografier och kostymer. Dock har han på senaste tiden förlitat sig lite väl mycket på CGI-effekter, datorgenererade bilder som gjort att filmerna fallit platt för mig.
 
 
Det var därför med stor glädje jag klev ur biosalongen här i Venedig efter att ha sett ”Beetlejuice Beetlejuice”. Här har han valt att gå i linje med första filmen även om han använder sig av en del CGI så görs det här med en bra balans och glimten i ögat. Lilla barnet inom mig satt och njöt i salongen.
 
Jag uppskattade även de nya karaktärerna som kommer in, främst Willem Dafoe och Monica Bellucci. Men vilka karaktärerna de spelar kommer jag inte att avslöja utan det får ni vänta med tills ni ser filmen.
 
Danny Elfman förtrollar ännu en gång med sina magiska toner. Samarbetet med Burton känns som gjuten. Men det är fortfarande Michael Keatons ikoniska gestaltning av demonen Beetljeuice som gör starkast avtryck. Han är fullkomligt briljant med perfekt komisk tajming.
 
Men ibland känns det som Tim Burton vill lite väl mycket med ”Beetlejuice Beetlejuice”.
 
Det blir liksom extra allt och filmen hade nog mått bättre av att skalas ner lite. Men gillade man första filmen tror jag inte du kommer bli besviken, så ta dig till biosalongen den 6 september och låt dig omslutas i Tim Burtons magiska värld.
| 29 augusti 2024 10:45 |