Video

Skribent

Martin Persson

11 oktober 2024 | 12:00

Skräcksäsongen är här! Se videon som samlat 20 av de mest kreativa jumpscares

Man kan bli rädd, men man kan även bli rädd på de mest underliga sätten.
Oktober är här och därigenom även perioden då alla filmälskare traditionsenligt djupdyker i lite skräck. Många fina biopremiärer väntar och många klassiker är lika värda som alltid att se om.
 
Ett begrepp som ofta återkommer inom skräckfilmen är så kallade ”jumpscares”. Det chockartade som dyker upp från ingenstans och gör en lugn scen intensiv på en millisekund och ofta få tittaren att just hoppa till.
 
Vi har sett de flesta hundratals gånger vid det här laget, inte sällan inom slasher-genren. Någon gång ibland uppkommer dock varianter som går emot våra förväntningar och skrämmer oss på helt nya sätt.
 
I 2017 års tolkning av ”Det” ser vi ett otäckt montage iscensatt av filmens skurk själv, Pennywise. Clownen startar en projektor och dyker själv upp på bilderna medan pojkarna, filmens hjältar, inte kan göra annat än att se på i fasa medan projektorn sätts på och av och Pennywise själv hoppar ut ur skärmen.
 
När man diskuterar twister och jumpscares vore det ju dum att inte nämna M. Night Shyamalan. Hans film ”Signs” är ett gott exempel på hur man kan skapa spänning ur de små situationerna. Mel Gibsons karaktär är ute på ett majsfält med en ficklampa under natten och när han tappar den uppfattar han vad som kan vara en rörelse i buskarna och springer skrämd iväg. Jämfört med mycket annat vi ser i skräckfilmer kan detta uppfattas som ganska milt, men Shyamalans klippning och ljussättning gör ”Signs” som alltid mycket otäck.
 
I övrigt har vi exempel från filmer som  ”Candyman”, ”Sinister” och till och med filmer som inte traditionellt räknas som skräck som ”Seven” och ”Harry Potter”. Slashermördare som dyker upp ur garderober, besatta gräsklippare, vålnader och halvdöda lik är bara några av hemskheterna vi bjuds på.
 
Jag lämnar det där och låter er kolla på videon nedan på egen risk:
 
| 11 oktober 2024 12:00 |