Video

Skribent

Martin Persson

27 juni 2024 | 17:30

VIDEO: 20 år senare - är Sam Raimis "Spider-Man 2" den perfekta superhjältefilmen?

Fira 20-årsjubileet med retrospektiv och bio.
MCU och DCU i all ära, men ibland är det skönt att titta bakåt på hur succéerna började.
 
Sam Raimi, vid den här tiden mer känd för sina visionära och skruvade ”Evil Dead”-filmer, tog sig an uppgiften att på riktigt ge liv åt Marvels mest kända hjälte.
 
”Spider-Man” släpptes 2002 och blev en stor dundersuccé bland både kritiker och fans. Filmen slog även rekord vid box office och blev den första filmen som drog in mer än 100 miljoner dollar vid sin premiärhelg.
 
Den mänskliga och spännande historien om hur collegepojken Peter Parker (spelad Tobey Maguire) får sina krafter efter ett bett från en giftspindel och bestämmer sig för att bekämpa ondskan i form av Willem DeFoes karismatiske och underbart onde Green Goblin är ett tidlöst epos.
 
Sam Raimi får till en fin blandning av rafflande actionscener och god karaktärsutveckling i sina filmer. Det mesta som syns känns alltid motiverat utifrån storyn, snarare än ett effekttest eller överanvändning av CGI, där åsikterna kan skilja sig om vad som gör sig bäst.
 
Med uppföljaren ”Spider-Man 2” nådde Sam Raimi sitt esse i en film som var allt mörkare, ännu snyggare och till fullo kunde utnyttja sin hjälte efter att hans ursprung avklarats i den första filmen. 2004 kom den och det är således 20-årsjubileum.
 
Åsikterna kring ”Spider-Man 3” går isär, men där filmen i sin helhet sågs som en besvikelse och ledde till att Sam Raimi ej kunde fortsätta sin filmserie.
 
Historien slutar dock inte där, utan Raimi fick återvända till Marvel och regisserade "Doctor Strange In the Multiverse of Madness" 2022 och bara ett par månader innan syntes Tobey Maguires Spider-Man som en av huvudrollerna i filmen ”Spider-Man: Far from Home”.
 
Det råder alltså ingen tvekan om att denna filmtrilogi, trots ett skakigt slut, är något som bör hyllas och som satte ton för vad som blev möjligt framöver inom superhjältefilmer.
 
Ta en titt på videon nedan för att se hur ”Spider-Man 2” analyseras utifrån sina intressanta klippningsmetoder och välskrivna, mänskliga fokus. Mycket givande att se hur Sam Raimi ville ge ett ytterligare lager djup än vad man kanske hade förväntat sig.
 
 
Fortsätt firandet av 20-årsjubileet för ”Spider-Man 2” med att se om trilogin, som visas just nu som klassiker hos Filmstaden. De streamar även hos Viaplay, Netflix och finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 27 juni 2024 17:30 |