VIDEO

Skribent

Martin Persson

23 juni 2024 | 14:00

Video: Konsten att introducera en minnesvärd filmskurk

De mest ikoniska skurkarna gör entré med stil.
En hjälte är bara så bra som sin ärkefiende, heter det ju. Konsten att introducera en värdig motpart till filmens huvudperson kräver finess och kan inte helt ovanligt bli en karaktär mer minnesvärd än karaktärerna vi faktiskt är tänkta att heja på.
 
I en video från MGM listas de allra värsta och minnesvärda bland filmskurkar, med klipp från några av deras klassiska filmer.
 
Anthony Hopkins Oscarsvinnande framförande av Hannibal Lecter i ”När lammen tystnar” kommer direkt i åtanke. Lecter är varken huvudrollsinnehavaren eller ens den egentliga skurken i filmen, men det är Hopkins sofistikerade och samtidigt skrämmande persona som gör filmen så pass minnesvärd. Den subilt oförutsägbara och högst intelligenta psykopaten är ett av de bästa exemplen på Hopkins bredd som skådespelare. Känslan att karaktären alltid ligger ett steg före hjältarna och njuter av att manipulera och leka med dem gör insatsen så skräckinjagande.
 
Även Sergio Leones filmsvit, bland annat ”Den gode, den onde, den fule” med Lee Van Cleefs oförutsägbara prisjägare Angel Eyes är någon som gör stort intryck direkt.
 
Detsamma kan sägas om Alan Rickman, som alltid stal scenen när han gjorde entré. Ett exempel är den minnesvärda rollen i westernfilmen ”Prickskytten”, där Rickman som vanligt kunde porträttera en hotfull typ.
 
Se videon av MGM nedan för fler exempel på minnesvärda skurkintroduktioner:
 
 
Kathy Bates otäckt Oscarsvinnande och överentusiastiska fan i ”Lida” står i fokus som ett gott exempel på en minnesvärd skurk. Den Oscarsvinnande insatsen kombinerar en slags tafatt artighet med ett dolt mörker som kommer till ytan sporadiskt. Det råder inga tvivel om att det finns bovar vi fascineras lite extra av.
 
Vilken filmskurk är din favorit och satte denne intryck redan i sin första scen?
| 23 juni 2024 14:00 |