90-talet är, i tävlan med 70-talet, det bästa filmårtiondet för amerikansk film enligt mig och thrillers var särskilt lyckosamma med en kombination av fet underhållning och smarta intriger.
Även om thrillers älskas av de flesta går det många bra dramer på en bra thriller och respekten för det fina dramat är så pass mycket större än för den spännande thrillern. Hitchcock är den regissör som mer än någon annan är synonym med genren thriller och i hans filmer återkom ofta temat om fel man som blev misstänkt för ett brott och drogs in i en härva. På 90-talet kom det en hel hög sevärda amerikanska thrillers som handlade om just det men även rättegångsfilmer och filmer om seriemördare var väldigt populära. Oavsett subgenre är det spänning som kännetecknar dessa nostalgiska favoriter där några är superhyllade kvalitetsfilmer medan andra är underskattade pärlor.
Observera att det är en film per regissör (annars hade Mr. Fincher dykt upp överallt) och att gangsterfilmer inte förekommer utan det får bli en egen lista.
Jacobs inferno (1990)
Häftig och skrämmande filmupplevelse om en vietnamveteran i New York som får mardrömmar. Det är ett intressant livsöde som Tim Robbins och ”Farlig förbindelse”-regissören Adrian Lyne förvaltar mer än väl. Fotot, miljöerna och atmosfären gör att filmupplevelsen känns i hela kroppen.
Lida (1990)
Denna fulländade film signerad Rob Reiner är baserad på en Stephen King-roman och är en av de otäckaste. Kathy Bates vann välförtjänt en Oscarstatyett för rollen som Annie Wilkes som är besatt av författaren Sheldon. Det är en riktigt välgjord thriller/rysare som både innehåller otaliga spänningsmoment och riktiga skräckscener som när Annie hugger av Sheldons fötter med en slägga.
Cape Fear (1991)
Få remakes är på samma toppnivå som originalet men denna Martin Scorsese-remake är mycket mer händelserik och läskig än originalet från 60-talet. Den har dessutom Robert De Niro och Juliette Lewis (fick varsin Oscarnominering) som är mycket övertygande som otäck psykopat respektive naiv dotter till Nick Nolte. Den spårar ur ganska ordentligt mot slutet men resan dit är riktigt nervpirrande.
JFK (1991)
Filmen som ska vara Oliver Stones favorit i sin egen filmografi är en imponerande konspiratorisk nagelbitare med en perfekt ensemble. Oavsett om det är sanning eller fiktion som presenteras i filmen är det ohyggligt intressant (trots lång speltid och mycket dialog mellan män i hattar) och det tekniska utförandet är oerhört skickligt.
När lammen tystnar (1991)
Det är ingen rangordning bland filmerna på listan men det ska inte stickas under stol med att detta mästerverk är den bästa av de alla och är stor favorit hos alla filmälskare. Den var banbrytande när den kom och det resulterade i fem Oscarstatyetter, däribland de fyra finaste (bästa film, regi, manliga respektive kvinnliga huvudroll).
Pelikanfallet (1993)
När Alan J. Pakula dog som 70-åring hade han hunnit göra flera kvalitativa filmer med ”Alla presidenters män” som ett stort utropstecken. Han var en mästare på att skapa spänning och på 90-talet gjorde han många sevärda thrillers, till exempel denna andlöst fartfyllda John Grisham-filmatisering med Julia Roberts och Denzel Washington. Det gjordes många lyckade filmatiseringar av Grishams böcker under denna tid.
I skottlinjen (1993)
En fartfylld katt-och-råtta lek med Clintan som jagar en presidentmördare. John Malkovich som nominerades till en Oscar för sin skurkroll överglänser sina motspelare i några minnesvärda scener. Filmen har ett enormt stort underhållningsvärde och det är kul att följa såväl polisarbetet som mördarens förberedelser.
Jagad (1993)
Kanske den ultimata thrillern. Denna moderna klassiker där Harrison Fords Dr. Richard Kimble anklagas för att ha mördat sin fru är olidligt spännande och har hög omtittningsfaktor. Tommy Lee Jones som vann en Oscar för sin polis-biroll har sällan varit bättre.
Kalifornia (1993)
Brian och Carrie ska åka till Kalifornien för att göra research till en bok om seriemördare. De annonserar efter ressällskap och får tag på det unga paret Early och Adele. Det är upptrappningen till denna överdrivna men otäcka och underhållande film där Brad Pitt och Juliette Lewis briljerar som det störda paret.
Heat (1995)
Filmmagi! Michael Manns rånaraction/thriller är så mycket mer än ”bara” Robert De Niro och Al Pacino men det är riktigt härligt att se detta filmhistoriska möte. Aldrig förr har det varit så svårt att välja vem man ska hålla på, the good guy eller the bad guy. Den berömda rånarsekvensen har inspirerat moderna filmskapare (exempelvis Ben Affleck ”The Town”) såväl som riktiga kriminella.
De misstänkta (1995)
Att kalla ”De misstänkta” en kultfavorit från 90-talet är underdrivet, det var en stor buzz kring denna film när den kom och det har hållit i sig. Bryan Singers Oscarbelönade genombrottsfilm är historisk för sin berömda twist i slutet och är en film att imponeras och överväldigas av. Den innehåller ett briljant manus och en fenomenal Kevin Spacey.
Seven (1995)
David Fincher är thrillermästaren som Hitchcock skulle vara stolt över och ”Se7en” är, trots en väldigt stor konkurrens, kanske hans bästa film. Det är kittlande, suggestivt och oerhört mörkt när Morgan Freeman och Brad Pitt jagar seriemördare som mördar sina offer efter de sju dödssynderna. Slutet är en av filmhistoriens bästa men gör också det här till en riktig ångestfilm, en mästerlig sådan.
Copycat (1995)
Det kom en annan seriemördarthriller detta år som fick större uppmärksamhet men ”Copycat” har ett stort underhållningsvärde, några riktigt rafflande scener och bra kvinnliga rollporträtt i Sigourney Weaver och Holly Hunter. Perfekt film för alla oss som älskar psykologiska thrillers.
Primal Fear (1996)
På 90-talet kom det många filmer som utspelar sig i domstolar och detta är en personlig favorit som dessutom innehåller något annat som var vanligt i filmer under denna tid, nämligen en twist. Det är en ganska ordinär historia men tack vare enastående skådespeleri (Edward Norton i sin första roll gör en av de bästa skådespelarprestationerna genom hela filmhistorien) är det här en effektiv och skicklig thriller.
Breakdown (1997)
Spännande och svettig actionthriller som påminner om klassikern ”Liftaren” och ”Spårlöst försvunnen” från 1993. Filmen tar avstamp när Kurt Russel och fru får stopp mitt ute i ödemarken. Hon får lift med en långtradare till närmsta kafé för att därifrån ringa efter hjälp men hon kommer inte tillbaka. Bortgångna J.T. Walsh är riktigt bra som filmens bad guy.
Djävulens advokat (1997)
En 22-årig Charlize Theron, en något överspelande Al Pacino och en stel men snygg Keanu Reeves spelar i denna intressanta och övernaturliga thriller som har en härlig 90-tals känsla. Den är rejält underlig men oftast på ett bra sätt (även om den ibland snuddar vid en B-film) och den innehåller snygga kulisser.
En enkel plan (1998)
En tät och underskattad thriller som med små medel skapar stordåd. Den handlar om två bröder (spelade av Bill Paxton och en mycket bra Billy Bob Thornton) som hittar ett kraschat flygplan med fyra miljoner dollar inuti och bestämmer sig för att behålla pengarna. Fantastisk stämning och foto i ett snöklätt Minnesota.
Arlington Road (1999)
I denna konspirationsthriller är Jeff Bridges granne med det otäcka paret Tim Robbins och Joan Cusack som döljer ren och skär ondska. Det är en ojämn men riktigt obehaglig och rafflande film om terrorism där alla inblandade gör lite andra typer av roller än vad de brukar göra.
The Talented Mr. Ripley (1999)
Ett måste för alla stilintresserade filmälskare är denna snygga, spännande och skickliga Hitchcock-influerade thriller som utspelar sig i Italien på 1950-talet. Den är inte bara fylld av pittoreska miljöer och vackra män och kvinnor i medelhavsoutfits utan stort skådespeleri från mumman av Hollywood med en psykotisk Matt Damon i fronten.
Sjätte sinnet (1999)
Filmen sträcker sig över många genrer och lyckas med samtliga. En väldigt smart film som innehåller en twist som är en av de bästa i hela filmhistorien och fina skådespelarinsatser från Bruce Willis, Haley Joel Osment och Toni Collette.
Vilka filmer är dina favoriter på listan och vilka hade funnits på din?