Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One 2023
Synopsis
I sjunde "Mission: Impossible" ger sig Ethan Hunt och hans team ut på sitt farligaste uppdrag hittills: att spåra upp ett fruktansvärt nytt vapen som hotar hela mänskligheten. När kontrollen över framtiden och världens öde står på spel, och mörka krafter från Ethans förflutna närmar sig, börjar ett dödligt race runt hela världen. Konfronterad av en mystisk, allsmäktig fiende, tvingas Ethan inse att inget kan vara viktigare än hans uppdrag – inte ens de människor vars liv han bryr sig mest om.
Info
Originaltitel
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Biopremiär
12 juli 2023
DVD-premiär
13 november 2023
Digitalpremiär
11 oktober 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Paramount Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd
Årets bästa actionfilm
RECENSION. ”Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” är den bästa actionfilmen sedan ”Top Gun: Maverick”, vilket i sin tur var den bästa actionfilmen sedan ”Mission: Impossible – Fallout”. Tom Cruise kanske inte kommer lyckas slå sitt personliga bästa igen, men i genrens nuvarande tillstånd finns det ingen annan som kommer nära.
2020-talet är Tom Cruises femte decennium som en ledande filmstjärna och med den historiska framgången för fjolårets ”Top Gun: Maverick” är det tydligt att hans makt bara fortsätter att växa. Vi är nu i en tidpunkt där vi börjar inse att han kan vara den enda riktiga filmstjärnan vi har kvar - och ingen förstår det mer än skådespelaren själv.
Tom Cruises ”Mission: Impossible”-serie har varit en stapelvara för actiongenren i snart 30 år och franchisen bara fortsätter att växa i popularitet. Mest beror det på den otroliga kvalitetskontrollen med varje film – fyra gånger i rad har de nu varit bland de bästa upplevelserna man kunde ha på bio under åren de släpptes – men det finns även en annan anledning. Publiken längtar helt enkelt efter storfilmer som känns autentiska.
Den andra stora actionserien som fokuserar på praktisk filmskapande, ”John Wick”, har upplevt samma våg. Varje film mottas bättre än den förra och varje film tjänar mer pengar än den förra. Publiken lägger märke till det fysiska hantverket bakom actionsekvenserna jämfört med andra filmer i genren. Om du ser en ”Mission: Impossible”-film garanteras du att filmskaparna verkligen har gett allt de har för att upplevelsen ska vara så spektakulär som möjligt.
Med tanke på att det här ska vara del ett av två fanns ju oron att det skulle kännas som att det bästa sparas till nästa film. Men det tar inte lång tid innan man inser att ”Dead Reckoning Part One” möjligen innehåller mer häpnadsväckande actionsekvenser än alla andra filmer som har släppts hittills i år – tillsammans. Många franchiser drömmer om att genomföra även en gnutta av alla storslagna upplevelser de senaste ”Mission: Impossible”-produktionerna lyckas packa med i varje film – om och om igen.
Cruise har varit väldigt öppen med hur seriöst han tar praktiskt filmskapande, något vi får ta del av med alla videor bakom kulisserna som visar hur magin går till. Men nu är det även en del av filmerna han väljer att göra. Bara förra årets Oscarsvinnande uppföljare till ”Top Gun” visade hur Maverick (alltså Tom Cruise) riskerar att bli inaktuell på grund av den ökande användningen av drönare (alltså CGI) istället för verkliga piloter.
”Dead Reckoning Part One” introducerar möjligen Ethan Hunts mest intressanta skurk hittills, en artificiell intelligens som styr sig själv. Manuset sätter alltså vår största filmstjärna och filmälskare i en kamp mot exakt det som, på senaste tiden, har hotat att nedvärdera film som en konstform. Det är en mycket läglig och ibland rent ut sagt kuslig skurk som orsakar scenarier IMF-teamet inte har hamnat i tidigare.
Christopher McQuarrie, seriens regissör och manusförfattare sedan ”Rogue Nation”, bevisar att även om många höjdpunkter i filmen har något med Tom Cruises galna stunts att göra, behöver inte ”Mission: Impossible” lita på farliga spektakel för att leverera några av årets mest spännande scener. En av filmens bästa sekvenser har ingen pyroteknik, inga farliga stunts och nästan ingen action – bara gammaldags spionkonst med perfekta dramatiska grunder bakom sig.
Men det är inte det enda McQuarrie lyckas bevisa med ”Dead Reckoning Part One”. Trots att serien nu nöjer sig med en regissör istället för att hitta en ny röst med varje film betyder inte det att alla McQuarrie-filmer har bestämt sig för en enhetlig stil och ton. Rent visuellt är det här en väldigt annorlunda film från ”Fallout” och ”Rogue Nation” - nu hamnar vi närmare början av serien när Brian De Palma kom med sina karaktäristiska lutande vinklar och extrema närbilder.
Av seriens nykomlingar är det Hayley Atwell som hotar att stjäla rampljuset, även från Cruise. Tillsammans hamnar de mitt i seriens roligaste biljakt och det känns direkt som att hon har varit en del av franchisen hela tiden. Hennes närvaro erbjuder en riktigt underhållande ny dynamik för vissa sekvenser vi annars sett variationer på innan.
Detta är ännu en film i sommar som tekniskt sett lämnar oss med bara halva filmen färdig. En story berättad i två delar har blivit trendigt tack vare både ”Fast & Furious” & ”Spider-Verse” och nu har även ”Mission: Impossible” tagit del av den berättartekniken. Dock till skillnad från de två tidigare exemplen känns det inte som att McQuarries film slutar halvvägs genom storyn. För det mesta fungerar det här som en självstående film och den tredje akten är den starkaste och mest spännande finalen serien någonsin har haft.
Det finns mer att berätta för att avsluta Ethan Hunts största äventyr hittills, men filmen erbjuder så mycket och är så välstrukturerad att det känns som en hel måltid på egen hand. Trots det är ”Dead Reckoning” ironiskt nog den enda av de tre filmerna som faktiskt förvarnar publiken med att inkludera ”Part One” i själva titeln.
Enligt Tom Cruise och Christopher McQuarrie ska film ses på bio och för att bevisa det säkerställer duon att alltid leverera förstklassig underhållning. Båda vet att kampen för sanna storfilmsupplevelser är en kamp de en dag antagligen kommer att förlora på grund av Hollywoods skiftande prioriteringar - men Cruise kommer att dö innan han ger upp.
Tidigare recensioner:
"Mission: Impossible" (1996)
"Mission: Impossible II" (2000)
"Mission: Impossible III" (2006)
"Mission: Impossible - Ghost Protocol" (2011)
"Mission: Impossible - Rogue Nation" (2015)
"Mission: Impossible - Fallout" (2018)
"Mission: Impossible" (1996)
"Mission: Impossible II" (2000)
"Mission: Impossible III" (2006)
"Mission: Impossible - Ghost Protocol" (2011)
"Mission: Impossible - Rogue Nation" (2015)
"Mission: Impossible - Fallout" (2018)
Skriv din recension
Användarrecensioner (10)
McQuarries filmer når inte lika högt som de tidigare regissörerna återigen. Dock väldigt underhållande och bra musik. För lång speltid dock och CGI som inte ser så bra ut.
Så dålig! En av de sämsta "action" filmer jag sett på länge. Jag undrar vilka som uppskattar denna film? Långsökt och överdrivet komplicerad story med fjantiga "twister" som bara Hollywood kan komma på. Förutom det, näst intill patetiskt dålig CGI som påminner om spel från tidigt 90-tal. Inte ens min dotter (13) orkade se denna smörja. Det går inte att räkna upp alla scener som var så patetiskt dåliga rent visuellt. Dessutom börjar Tompa se gammal ut. Ändå är tjejerna unga, "snygga" och tröttsamt tråkiga.
Betyg: 1/5