Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

27 mars 2018 | 14:00

Den enda filmen du behöver se om innan "Ready Player One"

Spielbergs nya nostalgi-mashup är fylld av mer eller mindre uppenbara referenser till 80-talets kultfilmer. Men en skräckklassiker sticker ut från mängden. Författaren Ernest Cline förklarar hur "The Shining" smög sig in i "Ready Player One".
Precis som Ernest Clines hyllade roman är Steven Spielbergs virtuella äventyrsfilm en riktig åktur för alla som älskar popkultur.

Listan på filmer som refereras kan göras riktigt lång: "Jurassic Park", "Star Wars", "King Kong", "Järnjätten", "Tillbaka till framtiden", "Den onda dockan" - ja, till och med "Den siste actionhjälten", som ju var manusförfattaren Zak Penns första film. "Ready Player One" har fullt av påskägg, inte bara för den mest inbitna av filmnördar.

Men om du ska se (eller se om) en enda film för att peppa inför ditt biobesök, rekommenderar jag att kolla in "The Shining" från 1980.

Det kanske förvånar läsarna av boken, då Stanley Kubricks skräckklassiker aldrig nämns i boken. Men när författaren Ernest Cline arbetade om historien till film, tillsammans med Zak Penn, föreslog de titeln för Spielberg - som blev eld och lågor.
 
 
Cline berättar för MovieZine om utmaningen att göra vissa av hjältarnas uppdrag mer filmiska:

- Först försökte vi få rättigheterna till "Blade Runner", som är en av filmerna som nämns i boken. Det funkade inte. Då pratade vi om "WarGames", men den kändes inte lika filmisk. Vi satte ihop en lista på andra 80-talsfilmer som kunde passa in. När Steven Spielberg såg "The Shining" gillade han förslaget.

- Det blev en av mina favorit-ändringar från bok till film. Och jag fick se en av mina hjältar nörda loss inför en av hans hjältar. Både Steven och Janusz Kaminski (filmfotografen) fick hylla någon de har sett upp till.
 
 
Utan att avslöja detaljer finns det alltså en stor homage till just "The Shining" i bioaktuella "Ready Player One". Ironiskt nog säger en av karaktärerna att hen inte har sett "The Shining". Är Ernest Cline orolig för att 80-talsreferenserna ska flyga över huvudet på den unga publiken?

- Steven sa till vår första publik att alla popkulturella referenser bara är dekoration vid sidan av, men tittar man rakt fram kan man alltid följa storyn. Jag har hört samma sak om min roman. Många unga läser den i skolan, de var knappast födda på 80-talet, men de ser det som ett roligt framtidsäventyr. För dem är det inte konstigare än mytologin i "Indiana Jones"-filmerna. Man behöver inte känna till detaljerna eller vad som är sant, men man förstår tillräckligt för att hänga med.
 
Gunnar Rehlin träffade Ernest Cline inför London-premiären, se hela intervjun nedan:
 
 
"Ready Player One" får biopremiär över hela landet onsdag 28 mars.
| 27 mars 2018 14:00 |