Först 1947 delades Oscar för dåvarande kategorien Bästa icke-engelskspråkiga film ut, till italienska ”Ungdomsfängelset”, men var då utan tävlan och andra nominerade. Det var först 1956 som man nominerade flera tävlande titlar i kategorin som ändrade namn till Bästa utländska film år 2020.
Sverige har varit nominerats totalt 16 gånger, med tre vinster - ”Jungfrukällan”, ”Såsom i en spegel” samt ”Fanny och Alexander”. I år är båda våra grannländer Norge och Danmark nominerade med ”Världens värsta människa” respektive ”Flykt”.
Men även om det nästan alltid är sevärda nominerade filmer så är det inte alltid säkert att rätt film vinner. Genom åren har vi sett förlorare blivit starka, omtalade klassiker - här är några av dem.
1. Amelie från Montmartre (2001)
Bosniska ”Ingemansland” var en hyllad skildring av Balkankriget och gick hem med guldstatyetten. Men få filmer är så ikoniska som Jean-Pierre Jeunets mästerverk om Audrey Tautous romantiska hjältinnas uppdrag att förbättra människors liv. Med sina levande färger, rika persongalleri och lekfulla inställning till kärlek så satte den ribban högt för 2000-talets feelgood-filmer.
2. Bröllopsfesten (1993)
13 år innan Ang Lee själv vann sin första Oscar för ”Brokeback Mountain” så skildrade han homosexuell kärlek och kulturkrockar. En finstämd dramakomedi om en taiwanes i New York vars besök av familjen från hemlandet hotar hans förhållande med en annan man. Vinnare var dock spanska ”Belle Èpoque” vars regissör Fernando Trueba inte gick riktigt samma framgångsrika karriär till mötes.
3. Dogtooth (2010)
Idag vet du att om du ska se en film av grekiska Yorgos Lanthimos så bör du förbereda dig på rejält svart, skruvad humor. Det internationella genombrottet är inget undantag och kanske fortfarande hans bästa film. Men den bitande samhällssatiren om en familj isolerad från verkligheten förlorade till Susanne Biers visserligen sevärda men mindre minnesvärda ”Hämnden”.
4. Hero (2002)
Ribban var redan hög efter Ang Lees ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” men Zhang Yimou lyckades leverera ett ännu större, häftigare och episkt kampsportsdrama. Men trots det visuellt hänförande äventyrets påverkan på publik världen över så var det tyska andra världskriget-dramat "Ingenstans i Afrika” som tog hem statyetten.
5. Jakten (2013)
Sällan hade kombinationen av svåra teman som pedofili och medborgargarde skildrats så träffsäkert som i Thomas Vinterbergs tunga drama med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Men Oscarsjuryn valde den mer trygga skildringen av Rom i italienska ”Den stora skönheten”. Vinterberg fick till slut revansch när han vann för ”En runda till” häromåret.
6. Lust och fägring stor (1995)
Vår egen Bo Widerberg hade nominerats två gånger tidigare för sina klassiker ”Kvarteret Korpen” och ”Ådalen 31” när han nominerades för vad som kom att bli hans sista film. Dramat om en romans mellan en lärare och hennes elev var allt vi pratade om 1995. Men priset gick ändå till den mindre kontroversiella, nederländska komedin ”Antonias värld” om en 90-årig kvinnas minnen av sitt liv.
7. Min pappa Toni Erdmann (2016)
Chockerande nakenscen eller inte - Maren Ades dramakomedi om en affärskvinnas svajiga relation med sin skojfriske pappa var tveklöst en av 2016 års bästa filmer. Ändå valde Oscarsjuryn den kanske mer relevanta - men idag mindre omtalade - iranska dramat ”The Salesman” om ett par vars nya lägenhet har ett dramatiskt förflutet.
8. Pans labyrint (2006)
Guillermo del Toro hade börjat bli ett större namn via actionrökare som ”Blade 2” och ”Hellboy”. Men det var med sin spanska mästerverk om en flickas kontakt med ett mystiskt monster under inbördeskriget som på riktigt visade vad regissören går för när det kommer till att kombinera dyster verklighet med häpnadsväckande fantasi. Tyska ”De andras liv” var en stark, viktig skildring av forna Östtysklands kontrollsystem men det är ”Pans labyrint” som vi kanske minns bäst från det året.
9. Vägvisaren (1987)
Om man pratar norsk film - vilket man kanske gör alltför sällan - så kommer troligen Nils Gaups äventyr spontant upp som en av de främsta titlarna. Filmen om en samisk tonårspojke som ska hämnas sin mördeade familj i 1000-talets Nordnorge var bland de brutalaste, häftigaste hämnddramer vi sett både i och utanför Skandinavien. Vinnaren på Oscarsgalan? Danska ”Babettes gästabud” om en fransk middag i 1800-talets Jylland.
10. Wild Tales (2014)
De som sett Damián Szifrons Pedro Almodovar-producerade antologi - och har du inte det är det dags - kan medge att titeln håller vad den lovar. Sex våldsamma, oförutsägbara historier som inte bara skildrar människans värsta sidor men också chockar och engagerar publiken. Men polska ”Ida” om en nunna på 1960-talet var filmen som gick hem med statyetten detta år.
Vilka är dina utländska Oscarsfavoriter?