Lista

Skribent

Andreas Samuelson

19 juli 2024 | 17:00

5 trallvänliga svenska biopics att se om du gillade ”Sommartider”

Grabbarna i Gyllene Tider är redo att charma biopubliken i ”Sommartider”. Här är fem andra, grymma svenska biopics att ladda med.
Historien om våra blågula pophjältar Gyllene Tider med Per Gessle i spetsen skildras i nya biopicen "Sommartider". Mottagandet har varit positivt och Moviezine:s Annika Andersson skriver att filmen är "glad och oemotståndlig som musiken, det rycker i fötterna som vill trampa takten och det är svårt att inte sjunga med. En film som får en att le."
 
Men det är långt ifrån den första svenska filmen att skildra svenska kulturskatter och idoler ur vår populärkultur. Flera svenska filmer har med både personlig stil och en rejäl dos kärlek hyllat svenska ikoner med sevärda biopics. Här är fem av de bästa.
 
 

1. Cornelis (2010)

 
Cornelis Vreeswijk var tveklöst en av Sveriges största, mest legendariska musiker och förtjänade självklart sin egen biopic. Sångaren som givit oss klassiker som "I natt jag drömde" och "Brev från kolonien” skildrades i gamla Infinite Mass-sångaren Amir Chamdins finstämda drama.
 
Främst imponerar norska Hans-Erik Dyvik Husby (tidigare Hank Von Helvete i rockbandet Turbonegro) i titelrollen men har även fint sällskap av Malin Crépin som hustrun Ingalill, Helena af Sandeberg som skådespelaren tillika andra hustrun Bim Warne och inte minst David Dencik som Fred Åkerström. Filmen kompletteras av sonen Jack Vreeswijks soundtrack bestående av nyfunnet och tidigare outgivet material.
 
 

2. Monica Z (2013)

 
Om vi snackar musikaliska legender är det svårt att inte nämna Monica Zetterlund som fick en förtjusande biopic i regi av danska Per Fly, som senaste gjorde en annan populär biopic, ”Hammarskjöld”. Nykomlingen Edda Magnason är inte bara porträttlik den skönsjungande blondinen utan anammar hela hennes sårbara men sensuella och kaxiga värmländska personlighet.
 
Här finns mycket fokus på det stormiga kärleks- och familjelivet men bäst är den när den visar vår hjältinna envist klättra karriärstegen från Hagfors telefonlinjer till New Yorks läckra jazzscener. 2013 års mest sedda svenska film, tredje mest sedda överlag och vinnare av fyra guldbaggar.
 
 

3. Picassos äventyr (1978)

 
Pablo Picasso må varken varit svensk eller musiker men i Hasse och Tages underbara värld är allt möjligt. Den femte och sista filmen av Tage Danielsson (regi, manus) och Hasse Alfredson (manus) är en lika kittlande som knasig komedi med alltid utsökta Gösta Ekman i titelrollen. Vi följer den legendariske konstnären från vaggan till graven via äventyr i Madrid och Paris men underrubriken "Tusen kärleksfulla lögner” säger något om sanningsenheten.
 
Som alltid i duons filmer dyker gräddan av svensk skådespelarelit upp, inklusive Margaretha Krook, Lena Olin, Per Oscarsson, Birgitta Andersson och Magnus Härenstam. Och när annars får man uppleva Lena Nyman sjunga ett matrecept på finska? En enorm publikframgång som blev den mest sedda svenska filmen genom tiderna (innan ”Repmånad” knep rekordet året därpå).
 
 

4. Spring Uje spring (2020)

 
En mer (in sammanhanget) anonym biopic men däremot är Henrik Schyfferts regidebut på vita duken en av decenniets bästa svenska filmer. Uje Brandelius, radiopersonlighet och frontman i gruppen Doktor Kosmos, har skrivit manus och spelar huvudrollen i historien om hur han hanterar beskedet om sjukdomen parkinson. En högst personlig men lika gripande som värmande resa med en oemotståndlig insats av både Brandelius och hans egen familj som sig själva.
 
Musiken har onekligen en stor roll i filmen men kanske inte på samma sätt vi är vana vid i den här typen av film. En välförtjänt hyllad och prisbelönad film som bland annat tog hem guldbaggar för Bästa film, manus och manlig huvudroll.
 
 

5. Ted - för kärlekens skull (2017)

 
Ted Gärdestad är tveklöst en av våra största musiklegender och gav oss klassiker som "Jag vill ha en egen måne” och "Sol, vind och vatten” innan han tragiskt nog avled redan vid 41 års ålder. Därför kändes det självklart att han skulle få sin egen biopic, även om många anhöriga var kritiska till Hannes Holms film.
 
Adam Pålsson anammar musikern både i känsla och utseende och gör ikonen rättvisa, med Peter Viitanen som brodern Kenneth vid sin sida. En nostalgisk tillbakablick på 1970-talets svenska kulturvärld, men inhopp av både ABBA, Povel Ramel, Björn Borg och självklart Stikkan Anderson (Jonas Karlsson).
 

Läs också: Engagerande tribut till älskat musikaliskt geni

 
| 19 juli 2024 17:00 |