Ingen har väl missat att superhjälten ”Daredevil” gör sig så mycket bättre som fördjupande, skitig advokat-tv-serie än ytlig långfilm. Vi har listat sex andra långfilmer som förtjänar att bli tv-serier.
1. X-Men
Som vi nyligen rapporterat ska ”X-Men” knoppa av sig i form av två tveksamma tv-serier. ”Legion” ska kretsa kring Charles Xaviers labile son. Hur kul är det egentligen med en halvt okänd knäppgöksrollfigur i täten? En tv-serie som utspelar sig på 60-talet i all ära, men ”Hellfire” kan bli en fattig flopp om inte några av Hellfire club-skurkarna från ”X-Men: First Class” vävs in i handlingen. Tillbaka till ritbordet! Hellre en skolcentrerad tv-spinoff där man anlitar James McAvoy att spela flintskallige Professor X när han utbildar en ny generation struliga mutanter med massiva problem.
2. Star Wars
Datoranimerade ”Clone Wars” och ”Rebels” har sina stunder, men en liveaction-tv-serie à la ”Star Wars” hade bara varit så häftigt. Kunde otaliga ”Star Trek”- och ”Stargate”-serier pumpas ut så kan man väl få till något i den där fjärran galaxen också. George Lucas planerade en tv-serie i flera år, men den rann ut i sanden på grund av budgetskäl och en bristande vision. Jag hade personligen velat se en prequel med rimligt mycket specialeffekter och starka karaktärer som i J.J. Abrams-style visat hur jediorden blev till, i begynnelsen. Det är liksom outforskad terräng och hade kunnat bli något intressant.
3. Alien
Om Ridley Scotts ”Alien: Paradise Lost” och Neill Blomkamps ”Alien 5” ingjuter nytt liv i följetongen kommande år så kan vi kanske våga hoppas på en stämningsfull tv-serie med xenomorfen tids nog. Varför inte sno spelet ”Alien: Isolations” story? Det vill säga fokusera på Ellen Ripleys övergivna dotter Amanda som desperat letar efter sin mamma i den kalla Weyland-Yutani-rymden, där ingen kan höra henne skrika. "Alien" är en helig ko för Fox. En tv-serie måste därmed vara riktigt genomtänkt och klyftig om den ska bli syraläckande verklighet.
4. Predator
Här borde man ta avstamp i slutet av kultiga ”Predator 2”. Tänk er en pensionerad kommissarie Harrigan (Danny Glover) som sitter i en gungstol med en pipa i munnen och kliar sig i pannan. Han betraktar den ålderdomliga revolver som han fick av en gammelpredator för en massa år sedan. Årtalet 1715 är ingraverat liksom namnet Raphael Adolini. Efter den lugna prologen förflyttas handlingen till 1718, året då den hårdbarkade piraten Adolini med besättning försvann i Bermudatriangeln under mystiska omständigheter. Sjörövaren fick förstås en jaktbenägen fripassagerare på sitt skepp (jepp, en predator!). Vi snackar kanonkulor och värjor mot osynlighetsgenerator och hightechspjut. Några stänk ”Pirates of the Caribbean” och ”Black Sails” hade inte skadat franchisens intåg i tv-rutan.
5. Mission: Impossible
Cirkeln är sluten om ”Mission: Impossible” blir tv-serie igen. Precis som på 60- och 70-talet. Storyn är enkel: IMF:s rutinerade chef Ethan Hunt (Tom Cruise) blir mördad (eller blir han det?) i sitt topphemliga kontor under en ur-funktion-telefonkiosk. Det smått omöjliga uppdraget består av att hitta den utklädde gärningsmannen som lämnar brödsmulor efter sig runt hela jordklotet. Ska det unga, nya agentteamet sammanställt av Luther lyckas, eller ställer de till med en diplomatisk katastrof? Den klassiska stubinen fräser i introt och spänningen är minst sagt olidlig.
6. Polisskolan
Låt inte det krystade Rysslandsuppdraget i ”Polisskolan 7” (1994) vara slutet för de sköna klantpoliserna. Varför förtjänar snutarna en nystart på tv två decennium senare? För att filmerna var fruktansvärt roliga i sin enkelhet. De hade älskvärda och skruvade karaktärer. Filmserien sa något om att alla duger (som poliser?) oavsett hudfärg, kön och kroppsform. Jag älskar när Hightower välter omkull en övningsbil efter ett fult, rasistiskt påhopp på lilla Hooks. Älskar när rektor Lassard tappar bort sig många, många, många gånger. Älskar när Jones gnäggar efter den pinsamma hästincidenten. Och framförallt älskar jag när Mahoney jävlas med skitstöveln Harris.
Ta tillbaka så många originalskådisar som möjligt som vägledande lärare och bjud in en ny generation rekryter som säger något om dagens befolkning i USA. Men ta för tusan inte tillbaka Ron ”Hellboy” Perlmans larviga bov från sjuan. Då tillför Lassards guldfisk desto mer.
Vilken av de påhittade pilotavsnitten hade ni gett grönt ljus? Finns det fler filmserier som borde ompaketeras som tv-serier? Kommentera nedan!
Johan Karlsson