Film

Skribent

Viktor Eriksson

23 september 2024 | 19:00

Andy Serkis jobbar på nytt projekt med "AI-karaktärer"

Gollum-skådespelaren säger att han tycker att användningen av AI-teknik är mycket missförstått.
Skådespelaren och regissören Andy Serkis har avslöjat att han jobbar på ett nytt projekt med “AI-karaktärer”, rapporterar Deadline.
 
Serkis produktionsbolag Imaginarium ska närmare bestämt jobba på ett narrativ som ska inledas med 2D-karaktärer som skapas med hjälp av skådespelare innan de släpps lös i augmentead reality-världen. Efter det ska karaktärerna bli till “AI-karaktärer” som styrs av konstnärer och regissörer.
 
– De är i en värld där du kan ha direkta relationer med dessa datorgenererade karaktärer, säger Andy Serkis i samband med en panel anordnad av Labour-partiet i Storbritannien.
 
Andy Serkis har länge synts i fronten för den tekniska utvecklingen av visuella effekter i filmvärlden. Han är bland annat känd för att ha spelat datorgenererade karaktärer som Gollum i “Sagan om Ringen”-filmerna och Caesar i “Apornas Planet”-filmerna. Serkis har hyllats för sitt arbete samtidigt som användningen av generativ Ai inom filmvärlden har fått ett blandat mottagande. 
 
– Det är en annan form av magi som skrämmer människor, säger Andy Serkis och fortsätter.
 
– Inte ens de största VFX-företagen skapar lika fantastiska saker som folk gör i källaren. Det är mycket missförstått, mycket baktalat och ihopklumpat på ett liknande sätt som fick folk att tro att internet skulle förstöra allas liv.
 
Andy Serkis förtydligar samtidigt att han tycker det är viktigt att ha tydliga regler för upphovsrätt och AI, för att exempelvis se till så skådespelare inte blir blåsta på sitt arbete. 
| 23 september 2024 19:00 |