Film

Skribent

MovieZine

11 december 2024 | 14:30

De 24 bästa filmerna från 2024 - här är MovieZines favoriter!

MovieZine-redaktionen plockar ut årets filmer 2024! Från makabra skräckisar till episk sci-fi och rörande roadmovies.
Med filmåret 2024 i backspegeln ser vi ett år fullt av filmer som vågade ta risker. Från obekväma teman ("May December") till obekväma scener ("Civil War"), från roadtrips som berört ("Den sista resan") till rymdresor som tagit oss med häpnad ("Dune: Part Two").
 
Årets bästa filmer har alla något gemensamt. De har etsat sig fast i minnet och vägrar släppa taget. De har fått oss att reflektera över vår värld, eller påmint om vilken mångsidig och underbar konstart som film kan vara.
 
MovieZine har publicerat närmare 340 recensioner under året som gått. Vi har avverkat mängder av bra filmer, mindre bra filmer, omtalade filmer, bedrövliga filmer och berörande filmer. Vi har skrattat, gråtit och förundrats - och till slut summerat våra tankar i vad som blev redaktionens gemensamma årslista. Vi hoppas att den ska komma med en del inspiration och minnesvärda filmupplevelser även för er. Hugg in!
 
Till listan bidrog Anna Hedlin, Andreas Samuelson, Annika Andersson, Alexander Kardelo, Charlotte Brange, Fredrik Adolvsson, Jerry Fogselius, Jimi Vall Peterson, Jonna Vanhatalo, Lucas Mass, Mattias Blomberg, Patrik Linderholm, Viktor Eriksson och Viktor Jerner.
 

24. Twisters

 
 
Vad vore ett filmår utan en korkad blockbuster som blåser oss av biostolen? Popcornfilmen som blåste nytt liv i katastrofgenren, med Glen Powell som charmig tornado-cowboy hade allt man kan önska sig. "Jag hade lyckan att se "Twisters" två gånger i 4DX, och kan inte minnas att jag någonsin haft en lika intensiv bioupplevelse. En helt galen åktur från första till sista orkan!" (JF)
 

23. Israel Palestina i svensk TV 1958-1989

 
 
"En omtumlande, bildande och fantastisk dokumentär som djupdyker i svensk TVs rapportering från Israel och Palestina under åren för public service-monopolet. Arkivmaterial har sällan använts mer fängslande än i denna aktuella och angelägna film." (JVP)
 

22. Will & Harper

 
 
Underhållande men bitterljuv berättelse om en transsexuell kvinnas kamp att få vara sig själv. Dokumentären “Will & Harper” lämnade oss både skrattande och gråtande över den fina vänskap som kan finnas mellan två personer, och den ignorans och illvilja som främmande människor kan visa mot en individs personliga val. (AH)
 

21. Better Man

 
 
Nästan sist på listan och nästan sist på året - men ni anar inte vilken häftig bioupplevelse ni har framför er i mellandagarna. Robbie Williams biopic är lika extravagant och kaxig som karln själv, men också fylld med starka känslor och grym musik. "Better Man" lämnar mig helt golvad! (AK)
 

20. Robot Dreams

 
 
En av årets bästa animerade filmer handlar om Dog, en väldigt ensam hund, som beställer en robotkompis via tv-shop. "En liten, och väldigt vacker, film om vänskap. Tänk att man kan känna såhär mycket för en robot." (FA)
 

19. Insidan ut 2

 
 
År 2015 toppades MovieZines lista av "Insidan ut". Nu återvänder Pixar med sin mest framgångsrika film hittills, en uppföljare som visat sig vara hett efterlängtad. Återigen blir det väldigt emotionellt och rörande när känslorna trängs om utrymmet och kontrollen i en ung flickas skalle. 
 

18. Furiosa: A Mad Max Saga

 
 
George Miller följer upp "Fury Road" (en av 2020-talets häftigaste filmer) med ännu grymt ösig postapokalyptisk action som inte sparar på krutet. Filmen gasar på från start och infriar på vägen alla förhoppningar. Den lyckas dessutom med konststycket att matcha sin föregångare. "Visuellt är filmen ett sprakande spektakel" skrev Jonna Vanhatalo i recensionen av "Furiosa".
 

17. Monkey Man

 
 
När vi ändå talar om årets bästa actionfilmer - alltför många missade den brutalt råa och vansinnigt fartfyllda hämndhistorien "Monkey Man" (av och med Dev Patel) på bio. "Stark regidebut när Patel tacklar actiongenren med ovanligt mycket historia och känsla." (FA)
 

16. I Saw the TV Glow

 
 
"Få saker är mer skräckinjagande än känslan att ditt liv inte är ditt och att det är för sent att göra något åt det. Jane Schoenbruns surrealistiska meditation om identitet är en av få filmer i år som faktiskt känns ämnad att bli ihågkommen som ett av decenniets viktigaste verk." (LM)
 

15. American Fiction

 
 
En frustrerad svart författare hittar på ett alter ego - och skapar en storsäljare. "Cord Jeffersons regidebut har många relevanta poänger om rasism, klichéer, och samhällets normer, som humoristiskt fömedlas i satirformat med Jeffrey Wright i toppform" skrev Annika Andersson i sin recension av "American Fiction".
 

14. Love Lies Bleeding

 
 
"Love Lies Bleeding” är en visuellt gripande film och en högoktanig romantisk actionrökare. Kristen Stewart spelar Lou, småstadens egna flata, som driver ett gym dit muskelknutten Jackie en dag anländer. Så börjar en farlig romans och en fartfylld resa med flera surrealistiska twistar. Pulsen bultar och slår. Resultatet blir brutalt på mer än ett sätt.
 

13. Anora

 
 
Sean Baker har i och med ”Anora” skapat är en modern och ungdomlig omtolkning av ”Pretty Woman”, som i varje tur, under varje minut berör och roar enormt. ”Anora" är samtidigt provocerande, fin, sorglig, sjukt rolig men också oändligt berörande. Mikey Madison är fullständigt lysande i huvudrollen. (JV)
 

12. Femme

 
 
"Femme" är en knivskarp, queer thriller som gått under radarn, men lovar lämna stort avtryck på alla som ger den en chans. Drag-artisten Jules blir misshandlad efter en show, och flera månader senare får han en chans att hämnas på sin gärningsman, "Sällan har en film varit en sån käftsmäll av både känslor och lidande. "Femme" behandlar viktiga ämnen med vördnad och paketerar det i en rå, intensiv film som kommer att stanna kvar länge." (CB)
 

11. Den sista resan

 
 
Årets bästa och finaste svenska film är ”Den sista resan”, som är en oerhört berörande berättelse om åldrande, kärlek och riktig vänskap, när det gäller. Filip och Fredrik har gjort ännu en rolig och ömsint dokumentärfilm om den lilla människans trevanden i den stora vida världen. Förutom att med värme skildra kärleksfulla relationer och betona vikten av dessa, är filmen också en upplyftande hyllning till det enkla livet och guldkanterna vi själva skapar. (JV)
 

10. The Holdovers

 
 
Underbara “Sideways”-regissören Alexander Payne har återigen skapat en charmig rulle med härliga Paul Giamatti i huvudrollen. Han spelar bittre pojkskolläraren Paul Hunham, som får spendera julhelgen på skolan med en elev som inte har någon annanstans att ta vägen. Både roligt och juligt.
 

9. Civil War

 
 
Årets mest obehagliga dramathriller är "Civil War" med Kirsten Dunst som krigsfotograf. Alex Garlands mest realistiska film är en obarmhärtig roadtrip genom ett fiktivt USA som drabbats av inbördeskrig. Många otäcka bilder och omskakande scener, men likväl tänkvärt med paralleller till vår egna värld.
 

8. The Substance

 
 
Sci-fi möter body horror med en stänk av kritik mot åldersfobi och skönhets-hetsen, lika relevant i Hollywood som resten av världen. Demi Moore spelar en före detta stjärna som vill bli ung och fräsch igen med hjälp av en mystisk procedur. "Ungefär lika stark som den är konstig. Moore och Margaret Qualley är lika hänförande som fotot och redigeringen." (FA)
 

7. Perfect Days

 
 
Genom att skildra det inrutade livet hos en toalettstädare i Tokyo lyckas regissören Wim Wenders skapa en kärleksfull hyllning till livet, där oväntade möten långsamt skalar bort lagren hos den introverta protagonisten. Det här är filmpoesi i sin renaste och vackraste form, en upplevelse som sätter sig på djupet. (PL)
 

6. The Zone of Interest

 
 
Rudolf Höss, kommendant för Auschwitz, och hans fru Hedwig strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus beläget intill koncentrationslägret. "The Zone of Interest" är enorm och kompromisslös filmkonst med ett tonfall som aldrig manipulerar publiken och estetik på en nivå som hade beundrats på ett högt aktat konstmuseum. (MB)
 

5. May December

 
 
En skådespelerska flyttar in hos en skandalfamilj som research inför sin nya roll. "Min grej ner på molekylnivå. Ett förgörande Bergman-drama stöpt i nervig (och trashig) Brian De Palma-stil och mixen är självklar. Oändligt mångbottnad och snårig i sitt berättande och utmanande i sina moralkval. Dessutom fullmatad med helt otroliga prestationer, där särskilt Natalie Portman gör sitt livs roll. Ett tvättäkta mästerverk." (VJ)
 

4. Dune: Part Two

 
 
Återkomsten till Arrakis och den fortsatta maktkampen mellan Atreides och Harkonnens var lika bländande som i del ett. Magnifika miljöer och mäktigt ljud, tillsammans med en komplex men välberättad historia i talangfulle Denis Villeneuves händer gör “Dune: Part Two” till galaxens härskare i år. (AH)
 

3. All of us Strangers

 
 
Drama om den hjärtskärande kärleken mellan två vilsna män - Adam och Harry - spelade av Andrew Scott och Paul Mescal. ”All of Us Strangers” är en sensuell kärlekshistoria men också ett fantasydrama om ett ouppklarat förflutet som knackar på. ”All of Us Strangers” är den absolut starkaste, vackraste och mest känslosamma filmen jag sett i år, och egentligen på väldigt länge. (JV)
 

2. Challengers

 
 
Kärlekstrassel mellan tre tennisspelare - det låter kanske inte så spännande på papper men i regissören Luca Guadagninos händer blir det både fängslande, tragiskt och sexigt. Zendaya, Josh O'Connor och Mike Faist bjuder på erotisk spänning och många laddade scener i ett rent oemotståndligt sport- och triangeldrama.
 

1. Poor Things

 
 
Årets bästa film är "Poor Things", denna ljuvliga och underbart märkliga mix av saga, skräck, komedi och science fiction som bara kan komma från Lanthimos hjärna. "En fulländad filmupplevelse! Vacker scenografi, fantastiska skådespelarprestationer, unikt koncept, och helt igenom underhållande." (AA)
 
"Exakt hur konstig får en film vara innan den bara blir ett sammelsurium av absurditeter? Yorgos Lanthimos skruvade steampunk-doftande vansinnesfärd, med Emma Stone i den Oscarsvinnande huvudrollen som en kvinna med ett spädbarns hjärna, innehåller precis rätt mängd dårskap för att vara fantastisk". (AH) 
 
Årets bubblare: Strax utanför listan hamnade filmfavoriter som "Deadpool & Wolverine", "Hit Man", "Konklaven", "Släpp taget", "Heretic", "Horizon: An American Saga" och "Wicked".
 
MovieZines favoriter tidigare år:
Årets film 2023: "Barbie"
Årets film 2022: "Bones and All"
Årets film 2021: "The Father"
Årets film 2020: "1917"
Årets film 2019: "Joker"
Årets film 2018: "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"
Årets film 2017: "Moonlight"
Årets film 2016: "Arrival"
Årets film 2015: "Insidan ut"
Årets film 2014: "The Grand Budapest Hotel"
Årets film 2013: "Jakten"
Årets film 2012: "Call Girl"
 
Vilka var årets bästa filmer enligt er? Kommentera gärna.
| 11 december 2024 14:30 |