Året lider mot sitt slut och diverse årets-bästa-listor haglar över oss. Men vi får inte glömma bort allt det där vi hatade med 2014, mest för att undvika att hamna i samma (bio)sits igen. MovieZine tog hjälp av både läsare och skribenter för att kora årets sämsta filmer.
10. Transcendence
Johnny Depp lär ha spelat in alla sina scener via Skype.
Vad handlar den om? Sci-fi-thriller där en döende forskare (Johnny Depp) laddar upp sitt medvetande online och blir en smart och ond superdator.
Var gick det snett? Wally Pfister, filmfotografen som filmat flera av Christopher Nolans filmer, fick för sig att han kunde regissera. Förhoppningsvis gör han inte om det misstaget igen. Filmen ser visserligen proffsig ut och har en gedigen rollista, men intrigen (också skriven av en debutant) hade passat bättre för en 90-talsthriller i VHS-backen.
Hur togs den emot? "Transcendence" lyckades spela in 100 miljoner. Ändå en rejäl misskalkyl av någon, då en såpass dyr film bör vara, och gå, betydligt bättre. 19% på Rotten Tomatoes och 2,2 i snitt på Kritiker.se.
"Ännu en sopfilm med Depp. Börjar bli mer regel än undantag", skriver medlemmen Gomer Pyle på MovieZine.
9. Sex Tape
När Cameron Diaz och Jason Segel läste recensionerna på nätet.
Vad handlar den om? Cameron Diaz och Jason Segel på vild jakt efter hemmaporr som spridit sig till alla vänners iPads.
Var gick det snett? Förutom att även denna låter som en film gjord 20 år för sent? Diaz och Segel gör sitt bästa och lyfter filmen, som aldrig blir i närheten så rolig eller vågad som premissen.
Hur togs den emot? 18% på Rotten Tomatoes och 2,5 i snitt på Kritiker.se.
"Var det en reklamfilm för Ipads eller Youporn? En jävla tjat. Ett uppenbart reklamtjat", skriver Katten X på MovieZine.
8. Sabotage
"I'll be back… for my paycheck."
Vad handlar den om? Arnold Schwarzenegger leder en knarkbekämpande elitstyrka som vill lägga undan en olovlig slant till sina pensioner. Men någon känner till deras välplanerade kupp.
Var gick det snett? Var ska man börja? Med de lövtunna pappfigurerna till karaktärer, det livlösa fotot eller ett totalt misslyckade med alla actionscener? Lyckligtvis för regissören David Ayer har han raskt gått återgått till formen med krigsfilmen "Fury" och nya spännande uppdrag hos DC Comics. Men vi glömmer inte "Sabotage" så lätt.
Hur togs den emot? Kalasflopp på bio då "Sabotage" väntas ha förlorat runt 20 miljoner dollar. Den svenska biopubliken skonades och filmen kom direkt på DVD.
"Det läggs ut gott om ledtrådar, sidospår och oväntade vändningar i deras utredning, men problemet är att man inte bryr sig om någonting i händelseförloppet." Viktor Jerners recension menar att det inte finns någon att gilla i teamet, som "består av ett gäng riktiga skitstövlar som skriker ”hell yeah” i kör när de mejar ner människor till höger och vänster."
7. Into the Storm
Förvirrade skådespelare väntar på personregi som aldrig kom.
Vad handlar den om? Stormjägare på självmordsuppdrag: att filma livs levande tornados. CGI-orgie genom found footage-lins.
Var gick det snett? Ännu en regissör som tror att han kan något om filmskapande. Steven Quale må ha jobbat vid James Camerons sida i många år, men på egen hand är han inte långt från en effektkåt tonåring som inte bryr sig det minsta om sina karaktärer.
Hur togs den emot? Specialeffekter lockar folk och lågbudget ("låg" är i det här fallet 50 miljoner dollar) ger skönt klirr i kassan. "Into the Storm" lyckades spela in tre gånger sin budget. 21% på Rotten Tomatoes.
"Jag trodde att den här filmen skulle vara som ögongodis med snygga effekter och ok skådespeleri. Istället så fick jag ok effekter och dåligt skådespeleri…" skriver "Gunnars filmtips" i sin användarrecension på MovieZine.
6. Pompeii
"Du, regissören? En tanke angående mina repliker…"
sa ingen någonsin under inspelningen av "Pompeii".
Vad handlar den om? Vresig vulkan som får för sig att ödelägga staden Pompeji år 79 e.Kr.
Var gick det snett? Förutom att det här är Paul W.S. Anderson som försöker sig på historiskt epos? Vi snackar mannen som får Michael Bay att framstå som Spielberg. All antydan till känslor och dramatik drunknar i billiga effekter och ostiga tal. Förutom det fick man väl precis vad man betalade för.
Hur togs den emot? 2,0 i snitt hos Kritiker.se. Enbart 9034 svenskar orkade dra sig iväg och uppleva katastrofen (i dubbel bemärkelse) på bio, enligt SFI:s statistik.
"Gladiator möter Dante's Peak. Så lät antagligen pitchen för detta spektakel till historisk action/naturkatastroffilm. Och mycket riktigt förmedlar "Pompeii" också det allra sämsta ur bägge dessa filmer, varnade Jake Bolin i sin recension.
"Bara ettor i betyg från min vänlista? Pepp!" skriver medlemmen Wugllabang på MovieZine.
5. Tammy
Kvällen då Susan Sarandon insåg att hon hade självrespekt och ville hoppa av.
Vad handlar den om? Odräglig loser (Melissa McCarthy) med alkoholiserad mormor (Susan Sarandon) på roadtrip mot oklart mål - och att finna sig själv på vägen, den gamla klyschan.
Var gick det snett? I samma sekund som producenter kastade pengar över McCarthy, troligtvis med förhoppningar om en ny "Bridesmaids", utan att överhuvudtaget läsa hennes manus innan. Vi ser gärna fler komedier med roliga kvinnor i huvudrollerna, men ja, "roliga" var nyckelordet här. Bristen på humor är ändå inte det värsta: vänta bara tills "Tammy" försöker vara seriös.
Hur togs den emot? "Tammy" lyckades spela in fem gånger sin budget på världens biodukar, så i ovan nämnda producenters ögon är det en formidabel succé. Tveksamt om publiken håller med: 1,8 blev snittbetyget på MovieZine. Återigen skonades vi från svensk biopremiär.
"Tammy är Melissa McCarthy när hon är som bäst: direkt och rå, men på ett betydligt mer ärligt sätt än vad vi någonsin sett henne", skriver Mark Hughes i Forbes. En recensent som omedelbart borde få sparken.
4. Walking on Sunshine
Vi fick iallafall gratis semester.
Vad handlar den om? Romantik, bröllopsplaner och åh så tokiga förvecklingar på solig semesterort till toner av alla dina 80-talshits.
Var gick det snett? När den här "Mamma Mia"-kopian missade några av de viktigaste bitar som gjorde "Mamma Mia" till en härlig publikfriare. Hur kan det ens vara möjligt att inte hitta ett enda känt och folkkärt ansikte till rollistan?
Hur togs den emot? Vi överlämnar ordet till MovieZines medlem Mickemetal som träffar rätt:
"Klichéerna staplas på varandra i måhända en av mest usla film jag någonsin sett i hela mitt liv. Att säga att detta är en kalkon är en ren förolämpning mot en så god fågel."
"Den ser levande ut. Det är rörelser och ljud. Men det finns ingen puls, inget hjärta, ingen själ, ingen personlighet", tillade Andreas Samuelson i en recension.
3. Ouija
"Kära ande, bör vi finslipa manus en extra gång?"
Vad handlar den om? En grupp ungdomar som dammar av ett gammalt ouija-bräde för att tala med andar, mer specifikt deras vän som mystiskt dog strax innan. Gissa om samma öde väntar dem?
Var gick det snett? "Ouija" har varit ett problemtyngt och olycksbådande projekt ändå sedan vulgäraction-regissören McG ville filma den som en slags påkostad och allvarlig "Jumanji". Till slut skar man bort största delen av all budget och nöjde sig med tonårsskräckis med uselt skådespeleri och alla de andra sedvanliga ingredienserna.
Hur togs den emot? Med sanslösa 7% av 100 håller även Rotten Tomatoes med om att "Ouija" är en av årets absoluta bottennapp. Naturligtvis blev det en biosuccé, rysare är billiga att producera och lockar många mindre kräsna biobesökare.
"Manuset är så fullt av logiska håligheter att en ost från Schweiz i jämförelse verkar solid. Hela tiden gör och säger någon något som inte känns minsta vettigt", skriver Jonna Vanhatalo i MovieZines recension.
2. I, Frankenstein
"Jag var faktiskt Golden Globe-nominerad en gång."
Vad handlar den om? Nutidsbaserat om Frankensteins monster som ska bekämpa det onda med det goda… eller något åt det hållet. Minns knappt. Fanns det en handling, eller bara CGI-battles med diverse varelser?
Var gick det snett? Nä, det här luktade ruttet från första början.
Hur togs den emot? Om du trodde "Ouija" var dålig så fick den här 3% på Rotten Tomatoes. Det innebär att 97% av världens filmkritiker tycker den här filmen bör förbli död och begraven. Inte fler än 2348 biobesökare i Sverige. En av MovieZines medlemmar delade ut 5 av 5 i uselhet:
"Normalt bra skådisar hamnar i en rejäl soppa (utan spik) som överraskar mest i att överhuvudtaget ha producerats. Bedrövligt från start till mål."
1. The Legend of Hercules
I huvudrollerna: Kellan Lutz bröstmuskler.
Vad handlar den om? Muskelknutte som har inget annat val än att slåss för ära, heder och för kärleken. Det gör han i plastiga miljöer, med bar överkropp och dessa ständiga slowmotion-scener.
Var gick det snett? Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att se potential när Renny Harlin ska göra svärd-och-sandal-action. Den finske regissören som senast gjorde en sevärd film på 90-talet, har dessutom den usla smaken att sätta charmbefriade Kellan Lutz i en huvudroll. Av årets två Hercules-filmer framstår Dwayne Johnson-versionen som Oscarsvärdig.
Hur togs den emot? Biopubliken undvek den och kitikerna plockade fram stora sågen. Med 1,4 i snittbetyg på Kritiker.se är svenska recensenter rörande överens om vilken som är årets absolut sämsta film.
Några av våra favoritkommentarer på MovieZine lyder:
"Ursäkta min franska men det här var en riktig skitfilm!" - Fermen
"Skådespeleri i klass med valfri Uwe Boll-film. Undvik. Till VARJE pris." - Josomi
"Men efter 60 minuters stampande där det hela är ett kärleksdrama med gladiatorspel börjar man tröttna rejält." - Onge
"Var ska man börja, precis allt i denna lökiga sandalfilm är uselt och det är en skam att se hur lågt Renny Harlin har sjunkit." - PerH
"Utan tvekan årets sämsta film." - skriver jimmyjh, och har alldeles rätt i det.
Läs också:
Tyck till!
Vilka filmer var årets sämsta enligt dig? Missade vi några bottennapp? Eller vågar du försvara någon av de 10 filmerna här ovan? Kommentarerna är era!