Streamingtips

Skribent

Martin Persson

20 september 2024 | 06:00

SVT Play har just släppt 20 nya filmer - den här franska filmpärlan är Scorseses favorit

Fransk impressionism möter Eddie Murphys galna snut och en stammande kung.
Ännu en vecka, ännu en uppsättning filmer.
 
Det tycks inte vara bättre än att utbudet blir mer och mer spännande för varje vecka! Jag börjar få riktigt svårt att välja ut vilka som ska tipsas lite extra om bland dessa klassiker och fantastiska nya filmer.
 
Vi kan börja med den självklara. ”De 400 slagen” är en av tidernas bästa filmer, ett utmärkt exempel på Francois Truffauts användning av den franska impressionismen och en känsla av ungdomlig rastlöshet. Filmen räknas som en av tidernas bästa filmer och kan inte sägas vara oförtjänt.

Alla som studerat film lär ha sett denna film ett x antal gånger för att fördjupa sig i Franska nya vågen och kanske även för eget nöjes skull. Filmen är även en av Martin Scorseses favoritfilmer, så det säger ju inte lite.
 
Därefter har vi Tom Hoopers fantastiska verklighetsskildring ”The King’s Speech” om prins Albert, sedermera kung George VI, som stammade och var tvungen att lära sig komma över sina talsvårigheter mitt under ett stundande krig och sin oväntade kröning. Filmen vann ett flertal Oscars, bland annat för Bästa film och även Bästa manliga huvudroll. Colin Firth briljerar i sitt livs roll som en hård men samtidigt djupt sårad man och Geoffrey Rush som hans talpedagog är inte mycket sämre. Filmen blev en av 2011 års största biosuccéer.
 
Slutligen får vi även nämna ett lite annorlunda tillskott på SVT Play. Nämligen ”Snuten i Hollywood”. Eddie Murphys roliga och kultförklarade actionkomedi streamar nu på SVT Play och det är kul att se att ledningen på SVT även har ett gott sinne för humor vid sidan av alla djupsinniga prisvinnare. Den första av totalt 4 filmer kan fortfarande sägas vara den bästa i serien.
 
Kolla även gärna in det älskvärda historiska dramat ”Korsett”, Guldbaggesuccén ”Spring Uje spring” och den intensiva franska vardagsthrillern ”Heltid”.
 

20 filmer släpps på SVT Play idag:

 
● De 400 slagen
● Deserted
● En familj - August Osage County
● En på miljonen
● Främlingen
● General von Döbeln
● Heltid
● Imorgon hela världen
● Korsett
● Kristin kommenderar
● LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens Gåta
● Lille lorden
● Mord i baletten
● Morden i Kongo
● Official Secrets
● Sista dansen
● Snuten i Hollywood
● Spring Uje spring
● The King's Speech
● Wrath of Man
| 20 september 2024 06:00 |