I år är det 30 år sedan det oförglömliga filmåret 1982 ägde rum. Nuförtiden får vi vara glada om vi får en eller två filmer per år som sätter sig på näthinnan och som medför att filmnördscellerna vibrerar av lycka. Att det ens är överhuvudtaget möjligt att få fram 17 oförglömliga filmer under samma år är i ärlighetens namn svårt att greppa. Det känns surrealistiskt, men det är faktum att 1982 var ett oerhört starkt år. Kreativiteten och innovationen var på topp och filmbolagen var inte främmande för att ge okända namn möjligheten att leva ut sina ambitioner och drömmar i filmens värld.
Här nedan är 17 starka titlar från filmåret 1982. Värt att notera är att listan baseras på filmernas produktionsår och de presenteras i bokstavsordning. Bra filmtips för de som kanske inte har sett alla nedanstående klassiker.
48 timmar - Det omaka paret Eddie Murphy och Nick Nolte spelar den fräcka skojaren Reggie Hammond och den tuffa snuten Jack Cates. Duons personkemi är ofelbar och det är tveklöst en av de bästa filmerna i genren.
Blade Runner - När man snackar sci-fi kommer denna pärla ofta på tal. Ridleys Scotts innovativa historia om replikanternas makabra öde är något alla science fiction-fans har varmt om hjärtat. Harrison Ford i all ära, men Rutger Hauer är den karaktär som är filmens största behållning. Nej, vi vill inte ha "Blade Runner 2", Scott.
Conan - Barbaren - När det gäller att spela tuff och burdus är Arnold Schwarzenegger riktigt svårslagen. John Milius fantasysaga baseras på Robert E. Howards berättelser om den svärdskicklige barbaren utspelar sig i skitiga, äckliga och våldsamma förhållanden. Negativt? Nej, inte alls. Det är precis så vi vill ha det.
Creepshow - Det finns inget bättre än gammal hederlig vardagsskräck och är den dessutom signerad Stephen King samt regisserad av skräckikonen George A. Romero är det bara att luta sig tillbaka i soffan och njuta. Det är fem skräckinjagande historier man sent kommer att glömma.
Det bästa lilla horhuset i Texas - Det är lätt att tro att denna pärla av Colin Higgins är en barnförbjuden film, men lugn, titeln är värre än filmen. Det är en underbar musikalisk komedi med Burt Reynolds och Dolly Parton som ger publiken en underhållande stund och allt från ett oskyldigt litet horhus i Texas.
Domslutet - En av Hollywoods största filmmakare är Sidney Lumet och han nämns än idag med allra största respekt av regissörer och skådespelare. Detta fantastiska dialogdrivna drama av Lumet spelar den alltid prestationsstarka Paul Newman en försupen advokat vars karriär har sett bättre dagar.
E.T. The Extra-Terrestrial - Steven Spielbergs helt makalösa odödliga klassiker om den lilla utomjordingen som bara vill ringa hem. Det är hjärtskärande, upprörande, känslosamt och inte ett öga är torrt. Detta är tveklöst den ultimata familjefilmen som kan ses av både gammal som ung.
En officer och gentleman - Richard Gere kommer alltid att förknippas med detta romantiska drama och det får han leva med. Regissören Taylor Hackford lyckades få kärleken mellan en pilot och en helt vanlig tjej att bli så påtaglig och lätt för publiken att glädjas och plågas av deras med och motgångar. Även om Gere må ha glömt/förträngt filmens klassiska scener kommer de alltid vara en del av mig och för många andra.
Fanny och Alexander - Sveriges kanske störste regissör genom tiderna tog oss tillbaka till seklets början och får ta del av den förmögna men bisarra familjen Ekdahls upplevelser. Maken till rollprestationer i svensk film får man banne mig leta länge efter. Det är många som gör sitt livs roll och jag kan förstå att Max von Sydow ångrar sig djupt att hans agent tackade nej till rollen som biskopen.
Firefox - Clint Eastwood är verkligen en regissör av rang och hans unika rollprestationer kommer vi aldrig heller att förglömma. Här gör en film om stölden av världens bästa krigsflygplan Mig 31 som utförs av en krigsveteran. Inte hans vassaste regiprojekt ska erkännas, men som vi vet blev han bara bättre och bättre med åren.
Gandhi - Ben Kingsleys rolltolkning av Gandhi placerade honom på världskartan och med all rätt. Richard Attenborough tog sin an ett svårt projekt, men han red sannerligen ut stormen med bravur. Vi får ett känsloladdat porträtt av en stor välkänd ledare och medförde att förståelsen för indiernas kamp för frihet blev påtagligt stor. Bra gjort av Attenborough.
Poltergeist - Än idag divideras det vem av Tobe Hooper och Steven Spielberg som regisserade filmen, men det går inte att frångå att Spielberg var väldigt delaktig i produktionen. Resultatet blev oerhört skrämmande och genererade i många kalla kårar och avstängda TV-apparater. Vem vet, det kan ha varit en fördel av att ha en regissör som enligt många var hög som ett hus under inspelningen.
Porkys - Den store föregångaren och startskottet till många av dagens sexkomedier. Frågan är om vi någonsin hade fått se filmer som "American Pie" utan den här milstolpen. Regissören Bob Clark använde mycket av sina egna erfarenheter från high school till karaktärerna i filmen och det kan mycket väl ha varit nyckeln till filmens kolossala ekonomiska framgångar.
Rambo - Sylvester Stallone visade upp alla sina färdigheter i den ädla krigskonsten och vad som händer när man retar upp en vietnam-veteran som försöker hitta friden inom sig. Rent ut sagt, tar det hus i helvete när han blir provocerad och resultatet är makalöst bra. Vi lider med Rambo och hur han blir behandlad och väntar frenetiskt på att han ska få chansen att få utlopp för sina aggressioner.
The Thing - Mannen, myten, legenden John Carpenter gjorde med stor beslutsamhet denna isande skräckklassiker. Med hjälp av Kurt Russell gav han oss stora skälvan med ett rymdväsen som har förmågan ta över människors kroppar. En riktig gammal goding, signerad Carpenter.
Tootsie - Dustin Hoffman är en av Hollywoods skickligaste skådespelare och kan spela allt. I denna komedi visar Hoffman att inte ens när han får den tuffa utmaningen att ikläda sig i kvinnokläder skrämmer honom och inte ens hämmar honom som skådespelare. En superb insats som är svår att skaka av sig.
Tron - Glöm misstaget med "Tron Legacy" och dra fram denna kultklassiker i gömmorna istället. Steven Lisberger var minst sagt före sin tid och använde sig av en teknologi som inte fanns, men vad gör det när viljan och uppfinningsrikedomen finns. Det är kul, eggande och man sitter och myser när man ser Jeff Bridges hopplösa kamp i cyberrymden.
Några av dagens och gårdagens stora och välkända skådespelare gjorde faktiskt sina filmdebuter detta magiska år. Här är några av dem.
Antonio Banderas i "Labyrinth of Passion"
Glenn Close i "The World according to Garp"
Geena Davis i "Tootsie"
Emilio Estevez i "Tex"
Hugh Grant i "Privileged"
Linda Hamilton i "Tag: The Assassination Game"
Jet Li i "Shaolin Temple"
Angelina Jolie i "Lookin' to Get out"
Eddie Murphy i "48 timmar"
Gary Oldman i "Remembrance"
Forest Whitaker i "Tag: The Assassination Game"
Året var även fyllt med stor sorg, då en del skådespelare och filmmakare kastade in handduken.
John Belushi ("The Blues Brothers")
Curt Jurgens ("Älskade spion")
Henry Fonda ("12 edsvurna män")
Ingrid Bergman ("Casablanca")
Grace Kelly ("Fönstret åt garden")
Jacques Tati ("Playtime")
Se listan med de 17 odödliga filmklassikerna som en rekommendation för genuina filmtips och något du bara måste se och plocka fram från minnesbanken när filmtiderna blir svåra. För bättre filmår än 1982 är riktigt svårt att skaka fram, men som obotlig optimist hoppas jag att vi verkligen får uppleva den här superba filmglädjen som obarmhärtigt svepte över oss för 30 år sedan.