Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

5 augusti 2024 | 13:30

Digitalpremiär för årets bästa actionfilm - "en imponerande regidebut"

Dev Patels "Monkey Man" är något utöver det vanliga - både som regidebut och som actionrökare.
I våras hade jag det stora nöjet att få prata med Dev Patel om "Monkey Man". Det var en av de trevligaste intervjuer jag genomfört, och inte bara för att han gav komplimanger för mitt skägg.
 
Patel är en brittisk skådespelare som framför allt gjort sig ett namn inom dramatiska roller, så att han skulle regidebutera med en så uttalad actionrökare kom som något av en överraskning. Men kanske är det också därför den är så bra?
 
I vår recension av "Monkey Man" beskrev jag (jepp, skyldig igen) den som "en actionfilm med mer själ, hjärta och trauma än vad genren vanligtvis brukar berikas med".
 
Det betyder inte att filmen håller tillbaka slagsmålen. Tvärtom.
 
"Det saknas inte action, och de actionsekvenser som finns är snygga och skickligt gjorda. Stilistiska, underhållande, utan att kännas överdrivna."
 
Och blodet flöder i hygglig takt.
 
Förutom att regissera har Dev Patel varit med och skrivit manus, som bygger på hans oiginalidé. Den är inspirerad av kulturen och historierna han växte upp med. I filmen får vi följa Patels namnlösa huvudkaraktär med ett tragisk förflutet, som infiltrerar en klubb på bottennivå och arbetar sig uppåt i jakten på hämnd.
 
I MovieZines intervju (exklusiv för Sverige) berättade Dev Patel om bakgrunden till historien:
 
- Jag var fascinerad av den här typen av indisk mytologi och jag ville göra en annorlunda tolkning av den.
 
Han började skriva historien för mer än 10 år sedan och hade ett tydligt mål:
 
- Jag ville införa lite kultur i genren på något sätt. Så det var alltid en av huvudingredienserna i filmen, den indiska mytologin, hur vi skulle kunna återskapa den.
 
Jag tycker Dev Patel lyckades över förväntan.
 
"Monkey Man" finns från och med idag att köpa digitalt hos tjänster som SF Anytime.
 
 
| 5 augusti 2024 13:30 |