Film

Skribent

Martin Persson

2 september 2024 | 20:30

Francis Ford Coppola berättar: ”Därför sparkade jag hela VFX-teamet”

Regissören öppnar upp om en av ”Megalopolis” flera kontroverser.
Francis Ford Coppola är snart tillbaka med sitt senaste och omåttligt ambitiösa projekt ”Megalopolis”, som kommer att inta biodukarna i slutet av månaden och berätta en Fritz Lang-aktig framtidssaga som kan bli regissörens mest påkostade film någonsin, med en budget på 120 miljoner dollar.
 
Allt är dock inte frid och fröjd bakom produktionen – en underdrift nästintill.
 
Nyligen släpptes och raderades en trailer som hånade kritikerna för att lyfta fram filmen och tidigare har bland annat Variety rapporterat att Coppola själv ska ha anklagats för trakasserier på arbetsplatsen, som man dock hört olika sidor av.
 
Det tycks även vara så att  Coppola på extrema sätt har sparkat hela sitt VFX-team. I en intervju med Empire berättar han själv om anledningen till de kreativa meningsskiljaktigheterna, som det hela pekar på:
 
- Teamet imponerade mig enormt med sitt tidigare arbete i både indie-filmer som Motherless Brooklyn och Marvelfilmer, så jag såg fram emot ett samarbete i ”Megalopolis”, men budgeten började gå långt överstyr och jag ville skära ner på effektavdelningen. De gav mig dock ett ultimatum att om jag sparkar en av dem så kommer alla att säga upp sig, vilket de sen gjorde. Det är absurt, jag är inte bara regissören utan jag lägger dessutom ut pengarna. Det började gå från 120 miljoner till 148 miljoner dollar. Sen började de gå runt efteråt och prata om hur galen produktionen var och hur misslyckad filmen är.
 
Anledningen till konflikten tycks alltså, enligt Francis Ford Coppola, bero på ekonomiska skäl.
 
Förhoppningsvis kommer filmen ändå att leva upp till förväntningarna. Vår recensent Jonna Vanhatalo blev inte särskilt nöjd och gav filmen betyget 2/5 med motiveringen att det var ett ”megamagplask”.
 
”Megalopolis” har svensk biopremiär den 27 september. Under tiden ligger Francis Ford Coppola inte på latsidan, utan är igång med två nya filmer!
 
| 2 september 2024 20:30 |