Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

23 oktober 2024 | 11:00

Väntan är över! Ryan Murphys nya och groteska skräckserie är äntligen här

"American Horror Story"-skaparen Ryan Murphy släpper nu sin nya skräckserie "Grotesquerie" i Sverige.
I vanlig ordning när det kommer till titlar från FX eller Hulu borta i USA, så har Disney+ en tendens att låta oss svenskar vänta några veckor extra på premiären. Men ganska exakt en månad senare så har alltså Ryan Murphys ("Monster", "American Horror Story") senaste skräckserie "Grotesquerie" äntligen letat sig hit.
 
Handlingen låter oss tittare följa med i utredningen av en rad groteska och äckliga mord, som alla har olika former av religiösa undertoner till sig. Det här är däremot inte vilken utredning som helst. I sann omaka "buddy cop"-stil så får vi här se polisutredaren Lois (spelad av Niecy Nash) och nunnan Megan (spelad av Broadway-stjärnan Micaela Diamond) slå sina kloka huvuden ihop i jakten på mördaren.
 
Efter att själv ha givit seriens två första avsnitt en chans så råder det ingen tvekan om att ifall du brukar gilla Ryan Murphy-serien "American Horror Story", så kommer även "Grotesquerie" att falla dig i smaken. Inledningsvis känns det i alla fall som att den här nya serien lika gärna hade kunnat vara en egen fristående säsong i just den antologiserien. 
 
I vanlig ordning är alla Ryan Murphy-serier alltid riktigt snyggt filmade och med skådespelare som handplockats och ofta fått sina roller specialskrivna för sig redan på förhand. Det är sant även för "Grotesquerie". En vanlig kritik är att Murphy tar ut svängarna lite väl mycket ibland med "extra allt" och redan efter två avsnitt så står det klart att serien avser att leva upp till sitt namn. Den groteska delen av det alltså. Vi möts tidigt av poliser som kräks över de brutala och sjuka mordoffer man hittar, så om du är äckelmagad så kommer inte det här vara en serie för dig.
 
"Monster"-skådespelaren Nicholas Alexander Chavez dyker också upp i "Grotesquerie", den här gången som en minst sagt udda präst. 
 
Personligen har jag även länge varit ett stort fan av skräckserien "Evil" (som är enda anledningen till varför du bör skaffa ett Tele2 Play-konto, då den konstigt nog bara visas där i Sverige), som använt samma mix av polisutredning och i det fallet en präst (istället för nunna) som parhäst för att lösa olika religiösa och oförklarliga brott. Den serien försöker däremot existera i vår egna verkliga värld, där känslan i "Grotesquerie" känns avsevärt mer förhöjd och... grotesk. Eller åtminstone medvetet provocerande. 
 
Jag har på senare tid märkt att det här är en skräckgenre jag gillar. Nunna-skräckisarna "The First Omen" och "Immaculate" på filmsidan har girigt svepts tidigare under året, vilket gör att det känns helt rätt att kasta sig in i "Grotesquerie" såhär i halloween-tider också. Och om du gillat åtminstone en av skräcktitlarna jag nämnt här innan, så är det definitivt en serie du bör ge en chans också.
 
 
De två första avsnitten av "Grotesquerie" finns nu tillgängliga hos Disney+. Hela den första säsongen av serien kommer att bestå av totalt tio avsnitt, där nya avsnitt släpps varje onsdag. 
 
| 23 oktober 2024 11:00 |