Film

Skribent

Martin Persson

9 augusti 2024 | 11:00

Ridley Scott: ”Jag behöver inga tips om hur man regisserar”

”Alien”-regissören har några välvalda filosofier om hur man ska jobba inom film.
Ridley Scott är en av våra bästa regissörer inom många genrer sedan många år tillbaka och ligger minst sagt inte på latsidan.
 
Denna höst är han nämligen tillbaka med inte mindre än två heta biopremiärer. I höst kommer ”Gladiator II” och redan nästa vecka släpps ”Alien: Romulus”, nästa film i Scotts egen franchise, som han är med och producerar.
 
Frågar man Ridley själv menar han dock att han i lagom mängd försökt hålla sig i bakgrunden när Fede Alvarez regisserat den nya Alien-filmen. För Ridley Scott blir det till sist överflödigt med tips och att andra lägger sig i:
 
- Arbetet blir dubbelt så jobbigt när alla ska ge en tips hela tiden. Det är det sista man vill ha i slutändan. Jag behöver inga tips, om jag misslyckas vill jag känna att det är mitt eget fel. Fede har en unik vision och energi samt ett starkt manus som jag inte vill påverka för mycket. Vid en viss punkt måste man ta steget bakåt.
 
Det låter alltså som att Fede Alvarez fått relativt fria tyglar i sin nya film, även om Ridley Scott överlag låter nöjd. Det återstår att se om Ridley Scotts policy om att inte ta emot eller ge tips lönar sig i slutändan.
 
”Alien: Romulus” har biopremiär nästa onsdag, den 14 augusti.
| 9 augusti 2024 11:00 |