Film

Skribent

Martin Persson

13 augusti 2024 | 11:30

"Alien 3" av Renny Harlin hade tagit serien i en helt annan och vågad riktning

Regissören ville utveckla franchisen, men studion sa nej.
Älska eller hata den, ”Alien 3” är troligen den mest kontroversiella filmen i Alien-franchisen.
 
Långt ifrån lika revolutionerande och mästerlig som de första två filmerna, men inte heller lika fånigt dålig som ”Alien - Återuppstår”. Filmen är i mitt tycke väldigt medioker och går miste om stor potential i David Finchers regi.
 
Visste du dock att filmen kunde sett väldigt annorlunda ut? Då talar vi inte om filmens ”Assembly Cut”, som gjorde om stora delar, utan om en helt annan film i helt annan regi.
 
Renny Harlin, för många kanske mest känd för sina ikoniska actionfilmer ”Cliffhanger” och ”Die Hard 2”, samt ett par underskattade pärlor som ” Long Kiss Goodnight” och ”Pakten”, var till en början tänkt att regissera filmen.
 
I en intervju med SlashFilm avslöjar Harlin att hans hade en vision för filmen som hade fört utomjordingarna till jorden:
 
- Jag tänkte ”vi har haft aliens slåss mot mekaniker och sen mot marinsoldater”, nästa naturliga steg kändes därför att ta dem till jorden. Jag hade postern visualiserad, vi skulle se monstren smyga runt bland majsfälten. Studion gillade dock inte idén, detta var innan ”Jurassic Park”, så idén med sådana varelser som invaderar vår vardag blev inte uppskattad. När de hellre ville låta det utspela sig på ett fängelseskepp lämnade jag projektet, gick inte att göra så mycket med den idén.
 
Det låter onekligen annorlunda, till viss del intressant, men samtidigt kanske inte alltför passande att se Xenomorph-varelserna på vår planet. Hade det blivit en bättre trea? Svårt att säga.
 
Vill du se mer Aliens ska du skynda dig till biografen redan imorgon den 14/8, då har nämligen en av årets storfilmer ”Alien: Romulus” premiär över hela landet.
| 13 augusti 2024 11:30 |