Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

15 juli 2024 | 21:00

"House of the Dragon"-prinsen till MovieZine: "Han beundrar Daemon en hel del"

MovieZine åkte till Paris och snackade med "House of the Dragon"-stjärnan Harry Collett, om att få spela en ny mer vuxen version av prins Jace.
Det femte avsnittet ur den andra säsongen av "House of the Dragon" har nu släppts och vi är officiellt mer än halvvägs in i den totalt åtta avsnitt långa fortsättningen. Efter ett riktigt gigantiskt fjärde avsnitt så slog man av en aning på takten i det femte, men lyckades ändå ställa ut pjäserna på ett sätt som gör en riktigt spännande avslutning på säsongen möjlig. 

Under säsongens gång har MovieZine även släppt ett helt gäng intervjuer med skådespelarna och "House of the Dragon"-skaparen. Denna veckan kommer vi att dela med oss av vårt snack med Harry Collett, som fick äran att inleda den första säsongen med sin scen på muren i norr och som sedan fått ta allt större plats vid Emma D'Arcy sida under fortsättningen. Under sitt samtal med MovieZine så berättar han om hur det har varit att få se sin rollfigur prins Jace växa upp snabbt:
 
 
Large f454936e9910c59c76c6bc751a1ff836 kenneth collard sarah woodward harry collettHarry Collett (till vänster) under veckans femte avsnitt i den andra säsongen av "House of the Dragon". 
 
Det har ju gått två år för oss tittare och även för dig själv som skådespelare. Men för prins Jace så har det ju bara gått några enstaka dagar. Känner du att han behövt växa upp väldigt mycket under de få dagarna mellan säsongerna?
 
- Verkligen! Jace under den första säsongen var ju baserad på en tid innan allt det här andra hände. Medan nu så har han blivit nästan som en helt annan person, han har behövt växa upp fort och blivit mer av en vuxen. Och den övergången får vi alla se nu tillsammans. 
 
- Och jag tycker det är ganska härligt faktiskt. Alla andra vuxna i serien stannar ju mer eller mindre på samma nivå genom hela berättelsen, men när det kommer till "barnen" så får vi se en helt annan utveckling. 
 

"Emma är helt fantastisk"

 
Large f454936e9910c59c76c6bc751a1ff836 harry collett emma d arcyHarry Collett och Emma D'Arcy som prins Jace och drottning Rhaenyra i "House of the Dragon".
 
Den här säsongen så har Jace och Rhaenyra ganska olika syn på hur man bör ta sig an deras fiender. Hur var det att spela in dina scener tillsammans med Emma [D'Arcy]?
 
- Emma är helt fantastisk. Hen har hjälpt mig massor genom inspelningarna. Jag känner verkligen att när vi är i bild tillsammans på skärmen, så kompletterar vi varandra på ett bra sätt. Det är skönt att se nu i efterhand. För även fast de är prins Jace och drottning Rhaenyra, så är de även mor och son. 
 
- De har väldigt olika sätt att se på saker. Där Jace är lite mer rationell med sitt sätt att tänka. Medan Rhaenyra är mer som en drottning, vilket hon ju bör vara, och mer försiktig. Jag tror verkligen att Jace har mycket av Rhaenyra i sig, där han också kan vara lite mer återhållsam i vissa situationer. 
 
- Men jag tror också att han har en del av Daemon i sig också, som är mer rationell... och om man tänker på det så har ju han varit som en fadersgestalt i Jaces liv. Han har inte haft någon annan som tagit den rollen riktigt, så därför tror jag att han beundrar Daemon en hel del. 
 

"Den bästa rollfiguren jag fått spela hittills"

 
Large f454936e9910c59c76c6bc751a1ff836 harry collett tom taylorHarry Collett och Tom Taylor i det första avsnittet av den andra "House of the Dragon"-säsongen.
 
Har du läst George R.R. Martins "Eld och blod" som serien är baserad på, eller försöker du hålla dig lyckligt ovetande om vad som är på gång längre fram?
 
- Jag har läst min rollfigurs synopsis, så jag har koll på vad som kommer hända med honom enligt boken i alla fall. Vissa andra av skådespelarna väljer aktivt att inte läsa böckerna eller så, vilket ju också är lätt att förstå. Man vill bara använda sig av det som står i manus. 
 
- George har ju givetvis skrivit Jace på ett specifikt sätt, men jag ville inte bara hämta inspiration från boken. Utan jag lyssnade en hel del på fansen online, redan innan jag fick rollen, som jag sedan försökte gifta samman med det i boken och manuset. Och förhoppningsvis har jag lyckats få till en så bra version av honom som möjligt, jag älskar verkligen att spela Jace! 
 
- Han är utan tvekan den bästa rollfiguren jag fått spela hittills som skådespelare. Så jag är väldigt mån av att göra det bästa möjliga av chansen. Eftersom det betyder så mycket för mig.
 
På tal om George, så står ju han med som en av seriens medskapare. Har han varit med något under inspelningarna också, så du kanske fått höra direkt från honom vad han tycker om din version av Jace? 
 
- Han har utan tvekan en stor påverkan på det som händer bakom kameran, inför inspelningarna. Men under inspelningarna såg jag honom inte, jag har faktiskt inte träffat honom alls ännu. Jag hoppas verkligen att jag får chansen att göra det. Det första jag skulle göra då är att säga "tack, för att du skapade Jace! Jag älskar honom så mycket". 
 
Jag misstänker att fansen kanske tycker det är bra att han håller sig borta från inspelningarna och fokuserar på sitt skrivande istället...
 
- Haha! Ja, kanske. Jag vet inte vad han pysslar med, men jag hoppas jag får träffa honom någon dag i framtiden ändå! 
 
 
 
Nu finns det femte avsnittet ur den andra säsongen av "House of the Dragon" tillgängligt hos Max. Den andra säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt. 
 
| 15 juli 2024 21:00 |