Biotips

Skribent

Martin Persson

7 oktober 2024 | 17:00

Ny polsk film med transsexuell huvudperson tog 20 år att få till

Bioaktuella ”Jag är kvinna” var inte lätt att hitta stöd till.
Nu i fredags hade en något förbisedd polsk pärla premiär på bio.
 
”Jag är kvinna” visades upp vid Venedigs filmfestival, där den nominerades till Bästa film och är regisserad av den hyllade duon Malgorzata Szumowska och Michal Englert, med bland annat Malgorzata Hajewska-Krzysztofik och ”Cold War”-stjärnan Joanna Kulig i  huvudrollerna.
 
Filmen visar på ett snyggt, rått och känsloladdat sätt hur en transexuell kvinna i Polen kommer till ro med sin läggning under flera årtionden och regimskiften medan det heteronormativa äktenskapet går i kras. Skådespelet är riktigt bra, fotot snyggt och temat ruskigt engagerande och ögonöppnande.  
 
Samtidigt berättar Michal Englert i en intervju med Variety att det inte var det lättaste att finna stöd till filmen:
 
- Trots att HBTQ är mer uppmärksammat och accepterat nu än förr är det ändå inte tillräckligt  representerat inom film. Idén med en transexuell huvudperson hade vi redan för 20 år sedan när vi började med manuset, men bara några få modiga människor var villiga att finansiera oss.
 
Englert och Szumowska är kritiska mot den östeuropeiska synen på andra läggningar och vill med filmen ge röst åt en grupp man känner är förtryckt. För att göra det så autentiskt som möjligt tog man hjälp av HBTQ-människors egna utsagor och intervjumaterial.
 
”Jag är kvinna” producerades i samråd med svenska Film i Väst och visas just nu på utvalda biografer över landet. Ta chansen att se en något bortglömd, men bra och rörande film!
 
| 7 oktober 2024 17:00 |