Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 september 2024 | 12:00

10 nya tv-serier du inte får missa under hösten 2024

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg har kollat igenom höstens tv-utbud och fått fram tio serier som inte får missas. Vilka är du mest pepp på?
Det är inte helt lätt att hålla koll på alla olika streamingtjänster och deras ständigt ökande utbud. Hösten är dessutom en tid som lämpar sig särskilt väl för tv-tittande, vilket brukar innebär extra många premiärer av nya titlar. I den här artikeln kommer jag därför att fokusera på höstens mest lovande och helt nya tv-serier.
 
Efterlängtade fortsättningar på serier som "Arcane” (säsong 2, Netflix) vilken kommer den 9 november eller ”Silo” (säsong 2, Apple TV+) dyker upp den 15 november. För att inte glömma den 26 december, när vi äntligen får ta del av fortsättningen av efterlängtade "Squid Game" (säsong 2, Netflix). Alla dessa passar definitivt på en lista över höstens mest efterlängtade premiärer, men inte just denna listan:
 

”Agatha All Along” (Disney+) - 19 september

 
 
Vi har redan fått ta del av början av den nya Marvel-miniserien om häxan Agatha Harkness. Precis som när hon introducerades i "WandaVision" för tre år sedan så är det Kathryn Hahn som fullkomligt äger titelrollen. Om du är sugen på en serie om häxor och känner för att följa något som passar perfekt till halloween, så kommer det inte finnas något bättre alternativ under hösten.
 

”The Penguin” (Max) - 20 september

 
 
Har du saknat titlar som "The Sopranos" och "Scarface"? Då finns det en stor möjlighet att Colin Farrells väldigt verklighetsförankrade version av Batman-skurken "The Penguin" kommer att falla dig i smaken. Handlingen tar vid precis efter Matt Reeves "The Batman" och låter oss följa Pingvinens försök att nå toppen av Gothams undre värld, i vad som resluterar i en av våra bästa gangsterdraman på väldigt länge. 
 

”The Franchise” (Max) - 7 oktober

 
 
"The Boys" har givit oss en blodig inblick i hur vår värld hade kunnat se ut om superhjältar fanns på riktigt. Men den har även då och då givit oss en liten "bakom kulisserna"-inblick i hur de skapat Marvel-liknande superhjältefilmer går till. I komediserien "The Franchise" så får vi följa med bakom kameran och se ännu mer hur det går till när tittarnas omättliga sug efter superhjältefilmer ska stillas.

"The Franchise" är dessutom skapad av den hyllade tv-skaparen Armando Iannucci, som även legat bakom "Veep" hos Max tidigare. 
 

”Disclaimer” (Apple TV+) - 11 oktober

 
 
Den fyrfaldigt Oscarsvinnande regissören och manusförfattaren Alfonso Cuarón har skapat en miniserie med Oscarsvinnaren Cate Blanchett i huvudrollen. Behöver jag säga mer än så? Okej, vi har även Sacha Baron Cohen, Kevin Kline och Lesley Manville i större roller. Handlingen följer en journalist (Blanchett) som gjort karriär av att avslöja olika större institutioners skelett i garderoben, men nu visar det sig att någon annan verkar ha skrivit en bok om något pinsamt som hon själv inte vill ska komma fram. 
 

”Before” (Apple TV+) - 25 oktober

 
 
Apple TV+ fortsätter leverera tv-serier med imponerande namn i huvudrollerna. I "Before" så är det Billy Crystal ("När Harry träffade Sally") som axlar huvudrollen som en barnpsykolog. Efter att ha förlorat sin fru till självmord, så visar det sig att en av hans nya patienter har ett oväntat och skrämmande band till deras förflutna. 
 

”Landman” (SkyShowtime) -  20 november

 
 
Tv-skaparen och regissören Taylor Sheridan ligger verkligen inte på latsidan. Med serier som "Tulsa King", "Mayor of Kingstown", "Lioness" och alla "Yellowstone"-serier under bältet så har han skapat sig ett imponerande Sheridanverse hos SkyShowtime. Den nyaste titeln på listan är "Landman", med skådespelare som Billy Bob Thornton och Jon Hamm i huvudrollerna. Serien handlar om hur storföretag snor åt sig mark för att kunna gräva efter dyrbar olja i Texas. 
 

”Dune: Prophecy” (Max) - någon gång i november

 
 
En gång i tiden var tanken att Denis Villeneuve bara skulle göra den första "Dune"-filmen för att sedan hoppa vidare till prequelserien "Dune: Prophecy". Nu blev det ju inte riktigt så, men den här nya serien utspelar sig alltså ändå i samma universum som hans adaptioner av Frank Herberts hyllade sci-fi-böcker. Handlingen fokuserar på kvinnorna i Bene Gesserit (som vi långt senare vet att Rebecca Fergusons rollfigur i filmerna kommer vara en del av). Emily Watson axlar en av de större huvudrollerna som Valya Harkonnen och får även hjälp av Mark Strong, Travis Fimmel och Olivia Williams framför kameran. 
 

”Star Wars: Skeleton Crew” (Disney+) - 3 december

 
 
Innan året är slut så kommer vi få ännu en Star Wars-serie hos Disney+. Den här gången med Jude Law i en av få vuxna roller i en handling som i övrigt kommer att fokusera på ett gäng ungar som är vilse och inte hittar sin hemplanet. Baserat på trailern så tycks det här faktiskt vara en Star Wars-serie som vågar att testa något lite annorlunda, i ett universum vi besökt samma ställen i lite väl ofta tidigare. 
 

”The Day of The Jackal” (SkyShowtime) - 6 december

 
 
Minns du "Schakalen" med Bruce Willis och Richard Gere från 1997? Nu kommer tv-serien baserad på samma berättelse. Den här gången med Oscarsvinnaren Eddie Redmayne i huvudrollen som Jackal i tio avsnitt. Det här har potential att bli riktigt bra! 
 

”Dexter: Original Sin” (SkyShowtime) - hösten 2024

 
 
Det går väl aldrig att få för mycket av "Dexter"? Michael C. Hall är tillbaka som seriens berättarröst när vi nu får följa en avsevärt yngre version av Dexter Morgan (nu spelad av Patrick Gibson) och med självaste Christian Slater i rollen som Dexters farsa. Ni vet, mannen som lärde Dexter att mörda rätt typ av människor. Det är i skrivande stund fortfarande oklart exakt när under hösten vi kommer att få återvända till Dexters värld, men någon gång innan årets slut i alla fall.
 

Några andra som också kan vara värda att hålla koll på i höst:

 
Svenska "Helikopterrånet" dyker upp hos Netflix i november.
 
Det finns givetvis ännu fler nya serier som kan visa sig värda att ges en chans under hösten. Netflix brukar exempelvis inte avslöja vilka titlar som kommer så långt i förväg, så där kan det dyka upp titlar som i skrivande stund är helt okända. Men här har vi några till, utan motivering, som kan vara värda att hålla utkik efter:
 
"Helikopterrånet" (Netflix, 22 november), "Passenger" (Britbox, 18 oktober), "La Máquina" (Disney+, 9 oktober), "Tomb Raider: The Legend of Lara Croft" (Netflix, 10 oktober), ”Like a Dragon: Yakuza” (Prime Video, 24 oktober), "Doktrinen" (TV4 Play, 12 november), "Diana: Honey Bunny" (Prime Video, 7 november), "Secret Level" (Prime Video, i december). 
 
| 29 september 2024 12:00 |