Film

Skribent

MovieZine

16 september 2024 | 13:00

Filmen som kallas för "världens sorgligaste" finns just nu att streama på Netflix

En animerad krigsfilm? Jomen. Dramat om två föräldralösa barn som på nära håll upplever andra världskrigets fasor är starkt, gripande, och inget för de minsta.
Tårdrypande, vacker och brutal på samma gång - nu finns "Eldflugornas grav" äntligen att streama på svenska Netflix.
 
Det här är historien om två föräldralösa barn, 14-årige Seita och hans lillasyster Setsuko, som kämpar för att överleva på den japanska landsbygden.
 
Mot slutet av andra världskriget släpper amerikanska soldater Napalmbomber över flera japanska städer. En sådan stad är kåkstaden Kobe, som i stort är byggd i trä. Bomberna är vackra på himlen, som svärmande eldflugor, men när de detonerar utlöses helvetet, och allt som invånarna kallat för hem blir till en ocean av eld...
 
 

En av Studio Ghiblis bästa

 
I krig är det barnen som drabbas hårdast. När det kommer till att göra film med det budskapet så har det aldrig gjorts lika hjärtskärande som i animerade "Eldflugornas grav" producerat av japanska Studio Ghibli.
 
Ghibli är mest kända för sina fantasifulla barnfilmer av Hayao Miyazaki, men regissören Isao Takahatas verk är något helt annat. Det är en film som fått sin publik att gråta floder i över 30 års tid. Vänta dig alltså ingen lättsam film du tar dig an när du slöletar igenom Netflix efter en enkel popcornrulle.
 
När MovieZine listade Studio Ghiblis 10 bästa filmer hamnade den på andraplats med motiveringen: "Med magisk animation och en tragiskt gripande historia kommer ”Eldflugornas grav” vara den bästa animerade film du sett, men som du aldrig mer vill se om.
 
 

MovieZines läsare hyllar "ett otroligt mästerverk"

 
Nedan är några citat från de medlemmar som tyckt till om filmen på MovieZine.se genom åren: 
 
"Vacker och väldigt gripande historia. Se på egen risk, ungefär världens sorgligaste film..."
 
"Vilket otroligt mästerverk, gick knappt att hålla tårarna borta. Får en att tänka om lite..."
 
"Jag såg detta mästerverk för ett antal år sen. Och jag har inte vågat se om den. Det är den mest sorgliga, gripande men samtidigt vackraste filmen jag har sett. Jag grät verkligen floder i slutet. Jag var lite nere i en hel vecka efteråt. Rekommenderas varmt, men med en varning för känsliga..."
 
"Enastående vacker och gripande film! Vackrare skildring av syskonkärlek har jag aldrig sett."
 
"En av de sorgligaste filmer jag sett. En av de vackraste filmer jag sett. En av de finaste filmer jag sett. Kärt barn har många namn, som man brukar säga. Detta är en film som jag STARKT rekommenderar."
 
"En oerhört stark och fin film. Historien som berättas om dessa syskon fick mig att bli riktigt rörd. En filmupplevelse utöver det vanliga."
 
Se trailern nedan.
 
| 16 september 2024 13:00 |