Film

Skribent

Martin Persson

24 juni 2024 | 07:15

På tv inatt: Mästerlig adaption av klassiskt kostymdrama

Helt klart den bästa tolkningen av berättelsen.
”Jane Eyre” är ett välkänt namn inom litteraturen. Skriven av författaren Charlotte Brontë har den klassiska kärleksromanen från 1800-talet fått en mängd filmadaptioner genom åren.
 
Flera av tolkningarna har varit bra, men filmen som går på TV ikväll skulle jag våga påstå är den bästa av de alla. Cary Joji Fukunaga sitter i registolen, nyligen aktuell med Bond-rullen ”No time to die”, och precis som sina mästerverk ”Beasts of no nation” och ”Sin Nombre” lyckas han med expertis fånga en hård atmosfär som skildrar fattigdom och mänsklighet med ett uns av romantik.
 
Skådespelarensemblen är fantastisk med namn som Mia Wasikowska och Michael Fassbender och som sig bör i denna typ av film är det ett fantastiskt hantverk vad gäller kostymer och rekvisita.
 
Av alla som försökt återskapa magin i Brontës bok kan Fukunagas fantastiska film sägas vara närmast! Vår recensent Andreas Samuelsson var inte lika nöjd vid filmens premiär och gav filmen betyget 2/5 med motiveringen "Romantiker och fans av stelopererade kostymdramer med klassiska, förbjudna kärlekshistorier kan möjligtvis uppskatta det här. Men andra, speciellt litteraturälskarna, lär inte hitta mycket känslor i det här snabbglömda klassikerförsöket". Nåväl, smaken skiljer sig!
 
 
Se den inatt 23:40 på SVT1. Streamar även gratis på SVT Play och finns att se på Viaplay. Går även att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 24 juni 2024 07:15 |