TV-tips

Skribent

Martin Persson

20 augusti 2024 | 05:00

Ikväll på SVT: Ett mörkt kapitel i svensk medicinhistoria blir spännande drama från 2023

Välspelat och känslosamt om sånt som inte borde ha hänt.
Det är ju vida känt att historien på flera sätt inte varit särskilt snäll mot folk som varit annorlunda. Funktionshindrade har många gånger saknat de rättigheter vi andra har och även om tankarna kanske främst faller på diktaturer som nazisttyskland är det viktigt att belysa hur det även i länder som vår kära demokrati har begåtts vårdslösa och icke-human behandling mot folk som inte är förmögna att säga nej.
 
1948 utspelar sig filmen "Sockerexperimentet" och lägger fokus på Johanna, som bor på ett hem för funktionshindrade. Trots en önskan om något annat i livet är hon relativt nöjd i sin tillvaro och med sina vänner, men hon misstänker att något är fel. Bakom kulisserna har ledningen tvingats till ett vedervärdigt beslut. Man ska använda boendets patienter som försökskaniner i ett experiment för att förbättra tandhygienen i Sverige. Följderna blir katastrofala för alla.
 
Det är fruktansvärt att se i bild och regissören har verkligen gestaltat det riktigt snyggt och otäckt autentiskt, ett par väl utvalda montage i filmen säljer det hela ypperligt. Att låta folk med olika funktionsvariationer få plats i en film som skådespelare är alltid uppskattat och liksom en favorit för ett par år sedan, ”The Peanut Butter Falcon” lyckas man utmärkt här, om än i en mycket allvarligare ton. Skådespelet är riktigt bra från samtliga.
 
Inom samtida svensk film skulle John Tornblads mörka skildring kunna jämföras med Amanda Kernells ”Sameblod” och liksom den skyr man inga medel när det gäller att framställa diskriminering och utanförskap.
 
Här på Moviezine gav vår recensent Erika Jarhed filmen 3/5 i betyg och berömde dess berörande och känslomässiga fokus och belyste hur historiskt viktig den är. I förra veckans artikel om SVT Play:s nya filmer nämnde jag likväl dess mörka ton och belyste skammen som kvarstår i svensk medicinhistoria.
 
Mer kan eller bör nog inte sägas, för att bibehålla filmens tragedier och nagelbitande scener ska du kolla in den själv!
 
 
"Sockerexperimentet" visas ikväll 22:05SVT1! Streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
| 20 augusti 2024 05:00 |