Film

Skribent

Martin Persson

27 september 2024 | 10:40

Samuel L. Jackson avslöjar: ”Pulp Fiction” hade från början ett mer våldsamt slut

Samuel L. Jackson berättar hur Tarantinos film kunde blivit ännu blodigare, samt vad hans favoritreplik i filmen är.
”Pulp Fiction” firar nu 30-årsjubileum!
 
Detta ska så klart firas. Ta en tur till Filmstaden på tisdag och se Quentin Tarantinos älskade film i deras klassikerprogram och när du ändå är igång, varför inte kika på en intervju med ingen mindre än en av filmens mer ikoniska huvudrollsinnehavare, Samuel L. Jackson?
 
Jackson berättar för GQ att hans karaktär Jules till en början skulle ta en annan riktning med en skottlossning på dinern i slutet:
 
- Från början i filmens slutscen där jag möter Tim Roth skulle jag inte ha skonat honom. Efter att han öppnar och tittar i min resväska under rånet skulle jag ha skjutit Amanda Plummers karaktär och sen Tim.

- Man skulle sen ha klippt och jag vaknar upp som från en dröm där Tim Roth fortfarande siktar på mig och vi fortsätter till det riktiga slutet med en ny insikt om att det är slut på dödandet. I den färdiga filmen kom det innan och gav ett mer meningsfullt slut, men visst händer det att man saknar det coola slutet vi hade först. Ingen var riktigt säker på hur filmen skulle sluta innan vi kom dit, men sättet Quentin knöt ihop påsen på var genialt.
 
Samuel L. Jacksons karaktär Jules i den färdiga filmen är en torped som överlever en nära-döden-upplevelse och bestämmer sig för att börja om på ny bana och lägga dödandet bakom sig, som tur är för det kriminella paret spelat av Tim Roth och Amanda Plummer som ger sig på fel snubbe i filmens klimax.
 
Jackson menar även i intervjun att det är kul hur filmen fortsatt resonera med folk genom åren, han stöter fortfarande på folk på gatan som frågar om filmen och citerar hans repliker.
 
Hans egen favoritscen och favoritreplik, berättar Jackson, är när hans karaktär efter en lång och utdragen konversation med sitt offer, full av hotfull artighet, börjar bete sig mer aggressivt och tröttnar på det nervösa uppreprandet av "What?"

Samuel L. Jacksons replik blir då: "What ain't no country I've ever heard of, they speak English in what?"
 
”Pulp Fiction” streamar på Netflix sedan ett par dagar tillbaka och visas även på Filmstaden den 1 oktober.
 
| 27 september 2024 10:40 |