Film

Skribent

Viktor Eriksson

1 augusti 2024 | 16:00

Nu på SkyShowtime: Steven Spielbergs animerade dinosauriefilm som traumatiserade en hel generation

Med animerade filmer som “Landet för längesedan” försökte Don Bluth och Steven Spielberg överträffa självaste Disney.
Animationsmästaren Don Bluth sa en gång att barn kan klara av vad som helst bara man ger dem ett lyckligt slut. I sin dinosauriefilm “Landet för längesedan” från 1988 ville han tydligen testa den här teorin så hårt han bara kunde.
 
Filmen följer apatosaurusen Lillefot som separeras från sin familj efter att de blir attackerade av en Tyrannosaurus Rex, samtidigt som hela världen bokstavligen går sönder. Tillsammans med en samling andra smådinosaurier försöker Lillefot sedan söka efter Den stora dalen som sägs vara en plats som klarat sig undan katastrofen.
 
Med risk för spoilers. Kan filmer bli mycket sorgligare än när en viss karaktär dör i “Landet för längesedan”? Förhoppningsvis inte. De som såg filmen när den hade premiär 1988 har fortfarande inte återhämtat sig. Och kommer förmodligen aldrig att göra det heller. Men kanske är det vad som gör “Landet för längesedan” till en film värd att se? Som med skönhet, våld och komplicerade känslor skildrar hur ömtåligt och vackert livet är. Ni vet, typiska saker som en film för små barn brukar handla om.
 
Med filmer som “Landet för längesedan” gav superkombon Don Bluth, Steven Spielberg, George Lucas, Kathleen Kennedy och Frank Marshall verkligen allt för att försöka trumfa Disneys imperium. De lyckades inte. Men de lyckades i alla fall göra ett par animerade mästerverk.
 
Ett av dessa är “Landet för längesedan” som nu är tillgänglig att streama via SkyShowtime
 
 
| 1 augusti 2024 16:00 |