Film

Skribent

Martin Persson

21 augusti 2024 | 10:30

Studio Ghibli-filmen som får vuxna män att gråta kommer till Netflix

En av tidernas bästa, oavsett genre. Se det tårdrypande tecknade dramat när det får nysläpp.
”Eldflugornas grav” har sedan den släpptes blivit erkänd som en kultklassiker.
 
Efter ett något begränsat biofönster när filmen först hade premiär 1988 har Isao Takahatas känslosamma och vackert tecknade drama rent allmänt hållits fram som en av tidernas bästa filmer, med en välförtjänt plats på IMDb:s topp 250 lista för tidernas bästa filmer sedan långt tillbaka.
 
Nu kommer filmen äntligen till Netflix!
 
I filmen ser vi två föräldralösa syskon som kämpar sig igenom för att överleva ett krigshärjat Japan i slutet av andra världskriget. Filmen är tårdrypande, brutal och vacker på samma gång, både visuellt och tematiskt. I över 30 år har den inte lämnat ett öga torrt och är oavsett genre en av de mest storslagna och finstämda krigsdramerna med fokus på syskonband.
 
Studio Ghibli ligger bakom filmen, kanske mest känd för Hayao Miyazakis filmer, och ”Eldflugornas grav” är utan tvekan en av deras bästa och mest mogna filmer, vilket inte säger lite.
 
På vår lista över ”6 filmer som fått vuxna män att gråta” nämndes ”Eldflugornas grav”, som av Andreas Samuelsson likväl beskrevs som ”en av alla tiders bästa antikrigsfilmer och har berört folk över hela världen, från hemlandet Japan till USA.” Även på en lista över ”ruggigt bra filmer jag aldrig vill se om” gav vår skribent filmen en plats, där han uppmärksammade hur fantastisk den är men även hur smärtsam och tårdrypande den är att ta sig igenom.
 
Alla hyllningar säger nog sitt, ta fram näsdukarna och knappa in på Netflix den 16 september, när den mörkaste och vackraste tecknade filmen du kommer att se får sitt nysläpp!
 
| 21 augusti 2024 10:30 |