Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 oktober 2024 | 19:00

Här är tidernas läskigaste film, enligt Stephen King: "Jag minns skräcken än idag"

Det ska vara zombies när skräckmästaren får bestämma.
Stephen Kings många romaner och minnesvärda filmadaptioner genom åren har skrämt slag på världen i 50 års tid. Men vad krävs för att sätta skräck i en skräckmästare?
 
I en Variety-artikel får Stephen King själv berätta om vad han anser vara de läskigaste skräckfilmerna någonsin.
 
"Vad som är läskigt beror på tittarens ålder. Som 16-åring tyckte jag att "The Haunting" av Robert Wise var otäckast. I vuxen ålder var det "The Blair Witch Project", med sin olycksbådande uppbyggnad och de riktigt hemska sista 35 sekunderna", skriver han. "Men överlag måste jag svara "Night of the Living Dead", som är George A. Romeros lågbudget-mästerverk."
 
"Night of the Living Dead" från 1968 är Romeros independent-rysare som gjordes på en budget av 100 000 dollar, och spelade in mer än 30 miljoner. Den räknas än idag som en av tidernas mest framgångsrika skräckfilmer.
 
"Filmen har förlorat lite av sin kraft med åren och blivit ett Midnight Madness-skämt, som "Rocky Horror" - men jag minns fortfarande den hjälplösa känslan av skräck som infann sig första gången jag såg den", skriver King.
 
"Och nu när jag tänker på det finns det en verklig likhet med ”Blair Witch”. Båda gjordes med minimal eller ingen musik, båda med okända skådespelare, båda med enkla specialeffekter. De fungerar inte trots dessa saker, utan tack vare dem."
 
Stephen King har ofta pratat om sin kärlek till Romeros zombieklassiker genom åren. Bland annat i nyhetsinslaget nedan.
 
| 9 oktober 2024 19:00 |