Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 september 2024 | 18:30

Nu på Max: Brutalt bra drama från 1999 - "tveklöst den bästa Stephen King-adaptionen"

Fortfarande en känslomässig explosion även efter 25 år.
"Den gröna milen" från 1999 har just lagts till i streamingutbudet på Max.
 
Fängelsedramat följer Paul Edgecomb, vaktchef vid en avdelning för dödsdömda på 1930-talet. En dag anländer en man som är dömd för mord på två flickor, men verkar allt annat än farlig - snarare ödmjuk och timid. Paul tar särskilt intresse för denna fånge, som verkar ha extraordinära krafter. Tom Hanks och Michael Clarke Duncan gör några av sina livs bästa roller.
 
Ni har säkert hört hur "Nyckeln till frihet" brukar kallas för "världens bästa film", tack vare förstaplatsen på IMDb:s topplista.
 
Men gillar man starka fängelsedraman, ruggigt bra Stephen King-adaptioner eller bara jäkligt gripande film i stort, så får man heller inte missa "Den gröna milen". Även den här är regisserad av Frank Darabont och även den andas perfektion i varenda bildruta.
 
Och frågan är om inte "Den gröna milen" rentav är bättre än "Nyckeln till frihet"? Det går helt klart att argumentera för det. MovieZines recensent Viktor Jerner kallade filmen för "den bästa Stephen King-adaptionen" i sin recension med en solklar 5:a i betyg.
 
 

"En av de bästa filmer jag någonsin har sett"

 
Många av Stephen Kings romaner har blivit filmer i alla möjliga olika skepnader. Vissa är likt "The Shining" den regelrätta skräck som King är mest känd för, medan andra - som "Stand By Me" - går i helt andra riktningar. Vissa av adaptionerna räknas som totalt värdelösa, medan andra anses tillhöra det bästa som någon gång rullat på vita duken.
 
I den här filmen "kombineras allt det bästa hos King med allt det bästa hos Darabont och kulminerar i en känslomässig explosion som man sällan skådat" skriver vår recensent.
 
"Darabonts manus, hans säkra regi och känsla för stil blandades med Kings mystiska berättelse och resulterade i en av de bästa filmer jag någonsin har sett och förmodligen kommer att se."
 
"Den gröna milen" är tre timmar lång, men låt inte det avskräcka dig. För varenda del, vartenda kugghjul i det här maskineriet är välsmort och sitter precis där det ska, enligt vår recension: "Den är mästerligt utförd ur alla avseenden och varje gång jag ser den föds mitt filmintresse på nytt. Kort sagt en helt perfekt film."
 
 
| 28 september 2024 18:30 |