Bland alla filmer, skådespelare, regissörer och storslagna produktioner så är det inte konstigt att fundera hur det ser ut bakom kulisserna. Vad uppstår egentligen mellan egocentriska filmstjärnor, maktgalna demonproducenter och andra stackars inblandade? Hur lyckas man få ihop en smal indierulle på noll budget? Eller hur håller man samman en storproduktion med allas ögon på sig? Vissa av våra intressantaste filmer har skildrat just filminspelningar, allt från stumfilmer till högljudda rysare och porr. Här är MovieZines lista över de bästa filmerna om just - film.
10. Berberian Sound Studio (2012)
Där Brian De Palma introducerade det magiska fenomenet av filmljud inom skräckgenren så går den här udda thrillern temat långt in under huden. En bisarr men desto mer fantasikittlande film om en kuvad, brittisk ljudeffektsmästare (Toby Jones) som hyrs in till italienska rysaren "The Equestrian Vortex" där den hetska stämningen matchar fasorna i filmen. Fascinerande och lärorikt om hur läbbiga ljudeffekter tillverkas.
9. Det våras för stumfilmen (1976)
Mel Brooks fåniga men älskvärda hyllning till klassiska komedier från eran innan ljudfilmen. En charmig liten bagatell där Brooks med sina pålitliga sidekicks Marty Feldman och Dom DeLuise avser att göra en stumfilmssuccé och lyckas samla ihop stjärnor som Paul Newman, James Caan, Burt Reyndols och Liza Minelli (som alla spelar sig själva!). En roande studie hur man inte går tillväga för att styra upp en filmproduktion (även om våra hjältar lyckas hyfsat bra ändå).
8. Dag som natt (1973)
Oscarsbelönat drama av François Truffaut om inspelningen av "Je Vous Présente Paméla" som kantas av diverse intriger och kriser. Originaltiteln "La Nuit américaine" syftar på en teknisk filmterm som innebär att utomhusscener filmas med konstgjort ljus för att ge skenet av natt. Växlar mellan inspelningen av filmen och vad som sker i den samtidigt som vi följer filmteamets egna liv.
7. Tristram Shandy (2005)
Galen men påhittig komedi av Michael Winterbottom om hur Michael Winterbottom försöker filma den påstått ofilmbare titelromanen. Stjärnorna Steve Coogan och Rob Brydons egon krockar och filminspelningen blir ständigt avbruten av diverse krångel. Hoppar mellan filmen-i-filmen och själva titten bakom kulisserna medan scener filmas, ändras, filmas om och klipps bort. En minst sagt originell inblick i filmskapandets ofta röriga process.
6. Living in Oblivion - tystnad, tagning! (1994)
Underskattad indiefilm om den röriga inspelningen av - en indiefilm. Steve Buscemi är den pretentiösa regissören vars tålamod ständigt sätts på prov av struliga skådespelare och filmteamsmedlemmar. En underhållande pärla som galant skildrar påfrestningar under en filminspelning och driver fint med filmstereotyper, varav kortväxte Peter Dinklage är en höjdpunkt som skådespelaren som ifrågasätter användningen av en dvärg för en drömsekvens ("Inte ens jag drömmer om dvärgar!").
5. Boogie Nights (1997)
Porr är också film. Paul Thomas Anderssons fantastiska tillbakablick på 1970-talets industri av pornografi var så mycket mer än någon sliskigt vältrande i sex på film. Bland de underligt osexiga inspelningarna så samlas trasiga människor med diverse gripande människoöden, från aktrisen Julianne Moores svidande vårdnadstvist till den bedragna regiassistenten William H. Macys ödesdigra svartsjuka.
4. Ed Wood (1994)
Edward D. Wood Jr. har tillsammans med sin kalkonklassiker "Plan 9 From Outer Space" utnämnts till filmhistoriens sämsta alla kategorier. Den här varma filmografin om honom, hans ambitiösa men hopplöst talangbefriade filmkarriär samt vänskapen med skådespelarveteranen Bela Lugosi berättar både om de hemsökande demoner regissörer drabbas av och även hur produktionen av en lågbdugetfilm kan se ut, som när de frireligiösa finansiärerna envisas med att döpa hela ensemblen.
3. Singin' in the Rain (1952)
En klassikers klassiker som med påmpa, ståt och några odödliga musikalnummer berättar om övergången från stumfilm till tal- och musik. En romantisk och trallvänlig milstolpe som även tar oss med i trassliga produktionsbeslut, som när stumstjärnan Jean Hagen har en impopulär New York-accent och måste dubbas av den anonyma men röstbegåvade Debbie Reynolds. En film som berättar om film på ett underhållande sätt som smittar av sig.
2. Adaptation (2002)
Inleds med inspelningen av "I huvudet på John Malkovich" där filmens riktige manusförfattaren Charlie Kaufman (spelad av Nicolas Cage) drabbas av prestationsångest och desperat försöker utveckla sitt kommande manus, en filmatisering av boken "Orkidétjuven". Samtidigt odlar tvillingbrorsan framgångar med en horribel thrilleridé som verkar gå hem hos alla andra, ett välriktat slag mot Hollywoods kommersialism. En intelligent, fyndig film om manusförfattares liv och leverne, samt ett levande experiment i filmgenrer.
1. The Artist (2011)
Den franske Oscarsvinnaren handlar om en påhittad filmstjärna som likväl hade kunnat vara en sann historia. En atmosfärrik hyllning såväl som tillbakablick på 1930-talets svartvita filmindustri och hur införandet av ljudfilm raserar karriären för den populäre George Valentin (Jean Dujardin) medan statisten (Bérénice Bejo) han utvecklat känslor för når stora framgångar. Så välgjord att den både känns och ser ut som film från tiden den skildrar men ger samtidigt en spännande inblick i hur branschen såg (och i vissa fall fortfarande ser) ut.
Bubblare:
Shadow of the Vampire, My Week with Marilyn, Chaplin, Knubbigt regn, 8 1/2, Spelaren, Vykort från drömfabriken, The Big Picture, Tropic Thunder, Gods and Monsters, Under olivträden, Inland Empire, Stardust Memories, Illusionernas stad, Med tio cents på fickan, King Kong, Mulholland Drive, Föraktet, Sunset Boulevard, S.O.B. - panik i drömfabriken, For Your Consideration, Vit jägare, svart hjärta, Brustna omfamningar, State and Main, Wes Craven's New Nightmare, Get Shorty, America's Sweethearts, Interior. Leather Bar, Orgazmo, Hitchcock, Hollywood Ending.
Läs också:
Topp 10: Fejkfilmer vi vill se
Topp 10: Milstolpar inom film
Topp 10: Skräckfilmstwistar
Topp 10: Värsta remaketabbarna