Film

Skribent

Martin Persson

10 augusti 2024 | 06:00

Kvällens tv-tips: Välspelat maktspel i nordisk medeltid - "ett stycke filmmagi"

Kammardrama kombineras med storslagen spänning i snygg nordisk samproduktion.
Det finns skeptiker till den nordiska filmvärlden, folk som klagar på kvalitén och ambitionerna bland vårt utbud. Jag tillhör inte en av dem.
 
Förutom de självklara klassikerna av Ingmar Bergman, Bo Widerberg, Jan Troell, Jan Halldoff och andra görs det minst lika många fantastiska filmer i dagens filmklimat. En favorit nyligen var till exempel det spännande thrillerdramat ”Syndabocken” och Lukas Moodyssons visionära återbesök i kollektivet med ”Tillsammans 99”.
 
En annan film som är klart värd att kolla in, som går på TV ikväll, är Charlotte Sielings ”Drottning Margareta”.
 
Begreppet ”nordisk samproduktion” platsar nog bättre in här än någon annanstans, då filmen utspelar sig under Kalmarunionens höjdpunkt i 1400-talets Skandinavien. Drottning Margareta styr över Sverige, Norge och Danmark genom sin adoptivson Erik. Vid återkomsten av en man som utger sig vara hennes döde son knakar det dock i fogarna för freden i riket och drottningen ställs inför ett tufft dilemma som kan avgöra rikets framtid.
 
Charlotte Sieling har tidigare jobbat med hyllade serier som ”Borgen”, ”Bron” och även HBO-serien ”Lovecraft Country” och det märks. Hon har ett öga för detaljer, intriger och starkt karaktärsarbete. Det skadar inte att dessutom ha med sig fantastiska skådespelare som Trine Dyrholm i huvudrollen. Filmen nominerades för flera prestigefyllda priset på den danska Oscarsmotsvarigheten Robertgalan. Bland annat för ”Bästa film”, ”Bästa manus” och ”Bästa kvinnliga huvudroll”, men vann tyvärr inget.
 
Här på Moviezine gav vår recensent filmen 4/5 i betyg och berömde dess ”förtrollande ljussättning, noggrant utvald skådespelarensemble och ett stycke filmmagi”. Det går inte annat än att hålla med, filmen är riktigt snyggt gjord på alla sätt, utifrån såväl klippning och ljussättning till kostymarbete.
 
Se denna fantastiska medeltidsskildring på TV redan ikväll!
 
”Drottning Margareta” visas ikväll 22:15 på TV4. Streamar även på Disney+ och Viaplay och finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
 
 
| 10 augusti 2024 06:00 |